SON DAKİKA
‘Ağırlık olarak ihracat ithalattan çok fazla ama…’
Yıldırım ULKAT Çerkezköy Sanayiciler Derneği Yön. Kurulu Başkanı
Türkiye’de sanayinin ileri teknolojili katma değeri yüksek ürünler üretmesi konusunda herkes görüş birliği içinde. Yürürlüğe sokulan teşvikleri, vergi indirimlerini bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor.
Türkiye’nin yıllardır en önde gelen sorunu olan cari açık oranı küçülürken, ihracatta rekor rakamlara ulaşıldığı açıklanıyor. İhracatımızı daha çok artıracak reçete Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den geldi. Bakan Ergün Tekirdağ’a yaptığı ziyarette ‘Islah Organize Sanayi Bölgeleri İstişare ve İşbirliği Toplantısı’nda yaptığı konuşmada bu konuyu ilginç örneklerle gündeme taşıdı. Ergün, “Ağırlık olarak baktığınızda, Türkiye’nin ihracatı, ithalattan çok daha fazla. Ama değer olarak bakarsanız, ithalat bildiğiniz gibi ihracatın çok üstünde. Çünkü ithal edilen mallar katma değere sahip ve fiyatları daha yüksek. Türkiye olarak bizim yüksek teknolojili, katma değeri yüksek üretime geçmemiz gerekiyor” dedi. Türkiye son yıllarda yeni pazarlar yaratmak amacıyla ihracat seferberliği düzenliyor. Hükümetin öncülüğünde ihracatçılar ülke ülke gezip, nereye, ne satarız diye yırtınıyor. Bu konuda olumlu gelişmeler ve sonuçlar da alınıyor. Şimdi biz sanayicilere düşen ‘yükte hafif, pahada yüksek’ ürünleri üretmek. Bu katma değeri yüksek ürünler ha deyince üretilmiyor tabi. Hem teknoloji transfer edeceğiz, hem de ar-ge çalışmalarına hatırı sayılır fonlar ayıracağız. Geçmişten gelen üretim yöntemleriyle işe devam edersek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün’ün de ifade etmek istediği gibi yalnızca ‘hamallık’ yapmış oluruz.
Krizdeki bütün ülkeler ihracata yöneldiği için dünya pazarlarında kıran kırana geçen mal satma kavgasını yine de kazanıyor ve ihracatı artırıyoruz. Ama yeter mi? Yetmez tabii. İhracata dönük ileri teknoloji sanayi üretimi için ar-ge çalışmaları ve teknoloji transferi daha çok teşvik edilmeli. Son Teşvik Kanunu bu yolda atılmış önemli yönlendirme ve desteklere sahip bir mevzuat. Kanun, yatırımcıyı yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ürün imalatına yönlendiren, teşvik eden düzenlemelere sahip. Teşvik Kanunu’nda yeni yatırımlara getirilen pek çok desteğin hali hazırda üretimini sürdüren ve bölge ayrımı yapmayan düzeltmelere ihtiyaç duyduğu kanısındayım. Sonuç olarak, emek yoğun üretim modelinden, yüksek teknolojili üretime yönelirsek dünya pazarlarından aldığımız pay artacak, Türkiye’nin ağırlığı pekişecektir. O zaman ‘yükte hafif, pahada yüksek’ ihracat yapabileceğiz. Yükleniyor...
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|