SON DAKİKA
TEİD Başkanı Mehmet Buldurgan
Prof. Dr. Murat Ali Yülek
Prof. Dr. Fikret Akınerdem
ÇOSB Başkanı Ömer Sarıoğlu
Abdülkadir Konukoğlu’nunTürkiye’nin en büyük sanayi gruplarından Sanko Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, önümüzdeki yıl sonunda 65 yaşını dolduracak ve emekli olacak. Başkanlık koltuğuna kardeşi Zeki Konukoğlu oturacak. Abdülkadir Konukoğlu, bunun Sanko Grubu’nun kurumsallaşma sürecinde önceden planlandığını söyledi. Şu anda İstanbul merkezli çok sayıda büyük grubun tepesinde ‘babalar, çocuklar, kardeşler ve kuzenler’ arasında o kadar çok sorun yaşanıyor ki Gaziantep merkezli bir holdingin bu konudaki kurumsal duruşu bu nedenle ayrıca önem kazanıyor. Sanırım işin mantığını tahmin edebiliyorsunuz. Sonuç olarak hem aile içinde gerilim olmuyor hem de büyük bir grubun yönetiminde direksiyon değişimi sıkıntısız atlatılabiliyor. Abdülkadir Konukoğlu bu noktayı şöyle açıklıyor: “Bunu böyle yapmak lazım aksi takdirde ölünce koltuğu bırakırsanız sonra şirketin nereye gideceğini hiç göremezesiniz. Ama sağken bırakırsanız direksiyon sağa sola kaçıyorsa abi olarak ‘şunu yapın’ diyebilirsiniz.”
KOLTUKTA ÖLMEK
Abdülkadir Konukoğlu, “Bazı ailelerde babalar ya da ağabeyler nedense ölene kadar koltuğu bırakmıyor. Sonra birden bir ölüm oluyor ve başa geçen kim olursa olsun o şirket mutlaka bocalıyor” diyerek Türk patronların en büyük zaafına güzel bir gönderme yapıyor. Konukoğlu’na göre ‘vaktinde gereğini yapmazsanız, ayırılmayı bilemezseniz’ neyin nereye gideceğini göremezsiniz. Ne kadar güzel bir düşünce ve birçok patron tarafından da örnek alınması gerekiyor.
ŞİRKETLER KİME AİT
Girişimcilik kültürü gelişmiş, sermaye piyasası güçlenmiş ülkelerde ‘şirketler kime ait’ sorusunun yanıtı bellidir. Tabana yayılmış sermaye çıkar karşınıza ve ‘hissedarlar’ çok olduğu için de şirketler daha kurumsal, daha verimli yönetilir. Ama Türkiye’de iki açıdan da sıkıntı var. Halen çok büyük gruplarda da küçük şirketlerde de genellikle patron tektir. En fazla aile içinde paylaşım olur. Halka açıklık oranlarının çok düşük oluşu daha olağandır. Bütün bunlara rağmen yine de şirketler büyük ölçüde ülkeye ve halka aittir. Ürettikçe, büyüdükçe, cirosu, vergisi, çalışan sayısı arttıkça daha da çok ülkeye ve halka ait olurlar. O yüzden şirketlerin iyi yönetilmesi, gerilememesi aksine büyümesi çok önemli. İşte bu bakımdan da Gaziantepli, ‘ağaların ağası’ Abdülkadir Konukoğlu’nun bu davranışı ayrıca önemli.
GAZİANTEP PSİKOLOJİSİ
Geçen ay Gaziantep’e gittim ve bu ilimizdeki dinamizmi bir kez daha yerinde gördüm. Büyük küçük tüm sanayiciler, işadamları ‘şikayet etme kültürünü’ dışlamış durumda. Hepsi bugüne çok odaklılar ama aynı zamanda gelecek planlarını da yapıyorlar. Pazar olarak bir ülke ya da bir bölgeyi değil bütün dünyayı görüyorlar. En önemlisi de geçmişten ders aldıklarını açıkça söylüyorlar. Bu yıllardır konuştuğumuz Gaziantep’in başarısının temelinde yatan ‘Gaziantep psikolojisi’. Hem GSO Başkanı Adil Konukoğlu hem de GTO Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep’in sadece Türkiye’nin değil, bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir bölgenin ‘sanayi, turizm ve ticaret merkezi’ olduğunu ve bu yolda daha da büyük adımlar atacaklarını anlatıyorlar.
Yükleniyor...
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|