SON DAKİKA
AĞIR TİCARİ ARAÇLARKrizin etkilerini hafifletmeye çalışan otomotiv sektörü 2010 yılına nispeten daha umutlu bakıyor. Ancak, sektörün ticari araç üreticilerinin mücadelesi bitmek bilmiyor. Otobüs ve kamyonda Avrupa’nın üretim üssü konumundaki Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren sanayicilerin destek çağrıları ise bir türlü karşılık bulamıyor.Temsa Global’ın Ceo’su Buldurgan, toplu taşıma araçlarının ihalesinde salt maliyetin kriter olmaktan çıkarılmasını istedi. Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Kurz, “2010’unu otomotiv sektörü açısından bir toparlanma yılı olarak görüyorum. Bankalar finansman olanaklarını iyileştirerek bu toparlanma sürecini hızlandırabilirler” dedi.
Tüm dünyayı sarsan küresel kriz ekonominin lokomotifi durumundaki sektörlere de ağır darbeler vurdu. Bu sektörlerin başında da milyonlarca kişiyi istihdam eden, ülke ekonomilerinin önemli gelir kaynağı durumunda bulunan otomotiv yer aldı. Türkiye’de 2009 yılındaki KDV ve ÖTV indirimlerinin yanı sıra şirketlerin düzenlediği kampanyalar otomobil satışlarını önemli miktarda artırdı. Ancak, ticari araç üreticileri hükümetten gereken desteği bulamayınca otobüs üretiminde Avrupa lideri, hafif ticari araç üretiminde ikincisi, kamyon üretiminde ise 7’ncisi olan Türkiye’de bu alandaki üretim ve satışlar geriledi.
Sektör temsilcileri, 2009 yılında iç piyasayı canlandırmak amacıyla ticari araçlarda da KDV indirimi sağlanması çağrısında bulundu. Ancak, bu alandaki talebe hükümetten olumlu bir yanıt gelmedi. Firmalar düzenledikleri kampanyalarla sıkıntıyı hafifletmeye çalıştı ama buna rağmen özellikle ağır vasıta satışlarının önemli oranda azalmasına engel olamadılar. Nitekim, 2008 yılında bu kalemde 32 bin 521 araç satılırken 2009 yılında bu rakam 18 bin 739’a kadar geriledi. Öte yandan, kriz küresel ve finansal olunca benzer gerileme sadece Türkiye’de değil Türkiye’nin ihracatının önemli kısmını gerçekleştirdiği Avrupa’da da kendini gösterdi. Avrupa’da yeni ticari araç satışları yüzde 32.4 azaldı. Bu durum Türkiye’nin ihracatını da olumsuz etkiledi. 2006’da 706 bin olan toplam taşıt ihracatı 2009’da 637 bin 800’e indi. Aynı gerileme doğal olarak ticari araçlarda da yaşandı. 2006 yılında 266 bin 200 ticari araç ihracatı gerçekleştirilen Türkiye’de, krizin etkisiyle bu rakam 2009 yılında 239 bin 900’e bine geriledi. ●TÜRKİYE 16 TESİSLE 6. BÜYÜK ÜRETİCİ Avrupa Otomotiv Üreticileri Birliği’nin (ACEA) verilerine göre AB ve komşu ülkeler arasında 16 otomotiv üretim tesisiyle 6. sırada bulunan Türkiye, dışarıya ürün satmakta zorlananınca iç pazar da sıkıntılı günler geçirdi. 2007 yılında iç pazarda yerli ve yabancı, ticari ve binek olmak üzere toplam 634 bin 200 olan taşıt satışı, krizin etkilerinin görülmeye başladığı 2008’de 526 bin 500’e geriledi. 2009’daki ÖTV indirimi ise sadece otomobil satışlarını artırarak sektöre destek oldu ve 2007 seviyesine ulaşmasa da toplam 575 bin araç satışıyla 2009 yılı kapanmış oldu. Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
|