SON DAKİKA
Bir kez daha ‘Sanayi Kenti’
Yıldırım ULKAT Çerkezköy Sanayiciler Derneği Yön. Kurulu Başkanı
Global Sanayici’nin Şubat 2011 tarihli sayısında ‘Sanayi Kenti” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıda Çerkezköy ve benzeri yerleşim merkezlerine yeni bir merkezi ve yerel yönetim modeli getirilmesini istemiştim. İlçe merkeziyle çevresindeki beldelerin birleşmesini talep etmiş, bunun yaratacağı sinerjiye dikkat çekmiştim. Konuya şöyle açıklık getirmiştim:
“Çerkezköy, organize sanayi bölgesine sahip bir “Sanayi Kenti”. Herhangi bir başka ilçe ile aynı statüde. Yine çevresinde dört belde var. Bu beldelerde de sanayi bölgeleri mevcut. Çerkezköy gibi ‘Sanayi Kent’lerine hem yerel yönetimler bazında, hem de merkezi yönetim birimleri açısından yeni bir statü getirmek gerekiyor. Bu statü yerel yönetimleri entegre edilmiş, merkezi yönetim birimleri daha güçlendirilmiş ‘Sanayi Kenti’ olarak ifade edebileceğimiz bir model.
“Sanayi Kenti” düşüncemizde üretimde kalite, verimlilik, ihracatta öncülük, sürdürülebilir rekabet, ileri teknoloji, istihdam ön plandadır. Yine bu düşüncemizin temelinde ilçe ve belde yerel yönetimlerinin farklı uygulamaları eşgüdüme kavuşturularak zaman, çarpık kentleşme, altyapı ve çevre sorunlarına kalıcı çözümleri kısa sürede sağlayabilmek yatmaktadır.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün’ün dikkatine ‘Sanayi Kenti’ düşüncemizi sunarken, tabiî ki bu fikrin bir hükümet icraatına dönüşmesini temenni ederim.
Türkiye’de Çerkezköy gibi, Çorlu gibi ‘Sanayi Kenti’ statüsü alabilecek çok sayıda bölge var. Bütün bu bölgelerdeki sorunlar yasal değişikliklerle güçlendirilecek ‘Sanayi Kenti’ statüsü ile aşılabilir.”
‘Sanayi Kenti’ fikrimin yerel yönetimler düzeyinde kabul gördüğünü, paylaşıldığını ve ciddi çalışmalarla hükümete iletileceğini görmekten mutluluk duydum.
Çerkezköy’de yayımlanan Manşet gazetesine bu konuda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Ali Ertem, “Çerkezköy ve 4 beldesi, birleşerek büyük bir ilçe olmalıdır. İmar ve altyapı hizmetleri için bu kaçınılmaz hale geldi. Birleşmeyi zaruri kılan noktaları tek tek belirleyip bir dosya haline getirdik. Bu dosyayı İçişleri Bakanlığı'na sunacağız. Süreç, bu şekilde başlamış olacak. Bölgenin planlı gelişmesi, bu birleşmeye bağlı. Ayrıca, Ankara'nın, 70 bin nüfuslu bir Çerkezköy ile 200 bin nüfuslu bir Çerkezköy'e bakışı aynı olmayacak" demiş. Ertem, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı dışındaki belde belediye başkanlarıyla hem fikir olduklarını açıklamış. Kızılpınar, Karaağaç ve Veliköy belde belediye başkanları birleşmeye sıcak bakıyormuş...
Manşet gazetesindeki habere göre Kızılpınar Belde Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, “Çerkezköy ve belde belediyelerinin birleşerek ‘tek belediye’ çatısı altında toplanması çalışmalarına, referanduma götürmek kaydıyla sıcak bakıyorum” demiş.
Çerkezköy gibi ‘Sanayi Kentleri’ni yerel yönetimler bazında güçlendirmek yetmez, merkezi yönetim konusunda da bu statüye uygun değişikliklere gidilmesi gerekir. Yükleniyor...
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|