SON DAKİKA
Eti Yatırım'ı üç yılda uçurdular
KOBİ'leri doğru anlamak çok önemli
Parlayan yıldız olacağız
Av. İsmail Altay uyarıyor!
İstanbul-İzmir Otoyolu HOSAB’a ilgiyi artıracakHasanağa Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırımcı ilgisi artıyor. 2009’da 48’e düşen faaliyetteki firma sayısı 73’e çıktı. Arsa fiyatları son bir yıl içinde üzde 50 arttı. HOSAB Başkanı Ahmet Sezgi Erceiş, Körfez geçişli İstanbul-İzmir Otoyolu kapsamında bölgeye ilginin daha da artacağını vurguladı.
HÜSEYİN ÇOLAK
Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi, (HOSAB) Bursa kent merkezine 23 kilometre mesafede, kentin kuzeybatı yönünde, İzmir yolunun 6 kilometre güneyinde, Hasanağa beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. ■ KURULUŞ SÜRECİ
1995'ten+ sonra bölgede yatırımcı firma sayısı giderek artış göstermiş ve 1999 yılının sonlarına doğru OSB olma çalışmaları başlamış. Bursa Valiliği, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü kanalı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na OSB için ilk başvuru yapılmış. 2002 başlarında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri başkanlığında, 23 kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla yer seçimi için yapılan toplantıda 120 hektar alan OSB olarak belirlenmiş. Belirlenen sınırlar içerisinde kalan sahanın tamamı fabrika ve arsa parsellerinden oluşuyor. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca Temmuz 2003’te belirlenen alan OSB olarak tescil edilmiş. İmarlı plan üzerinde 114 adet resmi parsel mevcut. Halen Hasanağa İşverenler Derneği Genel Kurulu’nda seçilen Müteşebbis Heyet’le yönetilen bölge, OSB HOSAB İstanbul-İzmir Otoyolu HOSAB’a ilgiyi artıracak Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırımcı ilgisi artıyor. 2009’da 48’e düşen faaliyetteki firma sayısı 73’e çıktı. Arsa fiyatları son bir yıl içinde yüzde 50 arttı. HOSAB Başkanı Ahmet Sezgi Erceiş, Körfez geçişli İstanbul-İzmir Otoyolu kapsamında bölgeye ilginin daha da artacağını vurguladı. yer seçimi nedeniyle açılan dava neticesinde 2006 yılında Organize Sanayi Bölgesi hüviyetini kaybetti. 2005 yılında başkanlık görevine gelen Ahmet Sezgi Erceiş, ilk iş olarak Organize Sanayi Bölgesi unvanını geri kazandırdı. Bu gelişmenin ardından HOSAB’da yatırımlar hız kazandı. Bölgede, parsellerin önemli bir bölümü henüz faaliyete geçmemiş olmamasına rağmen hukuki zorunluluklar aşıldıktan sonra, çeşitli alt yapı yatırımları gerçekleştirilmeye başlandı.
■ YATIRIMLARLA BÖLGEMİZ GELİŞTİ
Global Sanayici’ye açıklamalarda bulunan HOSAB Başkanı Erceiş konu ile ilgili şunları söyledi: “Biliyorduk ki, biz bu yatırımları yapmadan bölgemizde fabrikaların bacası tütmez, üretim olmaz, bölgemiz gelişmezdi. Bu kapsamda yollarımızın açılması ve bir bölümünün kaplamasının yapılması, su alt yapımızın bitirilmesi, doğalgaz dağıtım şebekemizin tamamlanması, telekomünikasyon işlerine başlanması, Bölge Müdürlüğü binamız gibi yatırımlarımızı tamamladık. Atıksu Arıtma Tesisimizi bitirmek üzereyiz. Bunların ardından HOSAB’ın geleceğinin parlak olduğunu gördük. Bizler bölgemiz alt ve üst yapısına yatırım yaptıkça, yakın gelecekte daha fazla sanayi tesisinin çalıştığı, daha fazla istihdam ve katma değer yaratılan bir yapıya yürüyoruz” dedi.
■ ARSA FİYATLARI ARTTI
Ekonomik krizin ardından yaşanan iyileşme ile bir talep patlaması yaşadıklarını vurgulayan Erceiş, “Bölgede faaliyet gösteren firma sayısı 2009 Ekim ayında 48’e kadar düşmüştü. Şu an bu sayı 73’e kadar çıktı. 10’a yakın firma da yapı kullanma ve işletme ruhsatı aldı ve yatırım için uygun ortamı bekliyor. Artan talep karşısında bölgedeki arsa metrekare fiyatları ise değerlenerek 120 TL’den 180 TL’lere kadar çıktı” şeklinde konuştu.
■ 2B İLE 46 DÖNÜM DAHA BÜYÜYECEK
HOSAB Başkanı Ahmet Sezgi Erceiş, Körfez Geçişli İstanbul-İzmir Otoyolu kapsamında bölgeye ilginin daha da artacağını vurgulayarak, “Artan yatırımcı talebine 2B Yasası ile yanıt vermenin çalışmaları içindeyiz. 2B Yasası ile 46 dönüm araziyi daha sanayiye kazandırmak için harekete geçtik. HOSAB olarak bölgemiz içinde olmasına rağmen kullanılması mümkün olmayan 46 dönümlük araziye talip olacağız. Bu alanları alıp sanayiye kazandıracağız. Çünkü HOSAB’a gerçekten çok talep var. Bu talep devam ederse büyümek zorunda kalacağız. En son 3.5 dönüm yer aldık. Bölge Müdürlüğü’nün şu anda arsası oldu. Parsele dönüştürüldü. Onları da açık artırma yoluyla satmak istiyoruz. Böylece daha iyi alt yapı hizmeti sunabilmek için elimizde kaynak da olacak. Hem geriye dönük alt yapıyla ilgili borçlarımızı bitireceğiz hem de yatırımlarımıza devam edebileceğiz. 2012 yılı bölgeyi büyütmek için uygun bir yıl olacak. HOSAB’ın daha yaşanır, gerçekten Bursa’ya yakışır bir OSB olmasını istiyoruz. ” dedi. ■ SU, YOL VE ELEKTRİKTE YENİ PROJELER Bölgenin hemen yanında bulunan Karsan, Posco, Delphi Packard, Cansan Alüminyum gibi sanayi kuruluşlarını da bölge içinde görmek istediklerini söyleyen Erceiş, “Altyapıyı bitirdik. Bu yılki programımızda barajdan bölgeye kadar kullanma suyunu getirmek var. Çünkü kullanma suyu hatları bölgede hazır, sadece suyu getirip bağlamak kaldı. Akçalar’a giden anayolun her iki tarafında kaldırım, ışıklandırma, ağaçlandırma yapacağız. Önümüzdeki yaz aylarında yolları tekrar rehabilite edeceğiz. Çünkü gerek mevsim şartlarından gerekse inşaatlardan dolayı yollarımız bozuldu. Elektriği de İrfaniye’den TEİAŞ iletim sistemine bağlanarak almayı düşünüyoruz. Elektrik lisansı almak için zaten müracaat etmiştik. Böylece tedarikçi seçimi ve daha uygun fiyatlı elektrik temini konusunda da önemli bir yol almış olacağız. Kısacası son iki yılda gelişen HOSAB’ın geleceği oldukça parlak” dedi. ■ OSB’LERİ SANAYİCİ YÖNETMELİDİR
Erceiş, OSB’lerle ilgili de şu görüşlere yer verdi: “OSB mevzuatı açısından ülkemizde ciddi bir sıkıntı söz konusu değil. Ancak uygulamalarda bazı düzenlemeler gerekli. OSB’lerin yerinden yönetim ve demokratik işleyişe uygun olarak sanayiciler tarafından yönetilir hale getirilmesi gereklidir. Alt yapı ve ihtiyaç olan yatırımları hızlı gerçekleştirme konusunda daha verimli çalışmalar yapılabilir. Türkiye’de 263 OSB var ancak çoğu boş. Yeni yatırımların OSB’lerde yapılması ve mevcut sanayi tesislerinin OSB’lere taşınması için özel teşvik tedbirleri getirilmelidir. Son dönemde OSB’lere verilen destek ve teşviklerin kaldırıldığını ya da azaltıldığını gördük. Oysa tam tersine bölgeler cazip hale sokulmalıdır. ■ KURUMSAL GELİRE İHTİYACIMIZ VAR Mali ve idari anlamda organize sanayi bölgelerinin geliştirilmesi, kurumsal gelirlere kavuşması ve güncel bazı sıkıntıların çözümü gereklidir. Türkiye’de elektrik ve doğalgazın önemli bir bölümü sanayide ve organize sanayi bölgelerinde kurulu fabrikalarda tüketilmektedir. Yıllardır söylediğimiz ancak halen sırtımızda yük olarak duran enerjideki bazı kamu yükleri artık kaldırılmalıdır. Örneğin elektrik enerjisi fiyatı içerisindeki yüzde 1 enerji fonu, yüzde 1 belediye payı, yüzde 2 TRT payı mevcuttur. Bu payların günümüz şartlarında olmasının anlamı da gereği de yoktur. Yine doğalgazdaki özel tüketim vergisi de rekabet açısından sanayinin sırtında gereksiz bir yüktür. Katılımcılarına kaliteli ve çağdaş hizmet üretip, sanayinin rekabet etmesi ve büyümesini sağlama dışında amacı olmayan OSB’lerin düzenli ve kurumsal gelirlere ihtiyacı var. Bunun şartlarının konulması ve sağlanması gerekir. O takdirde altyapılar, üst yapılar ve yatırımlar sağlanabilir.”
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
|