SON DAKİKA
Eti Yatırım'ı üç yılda uçurdular
KOBİ'leri doğru anlamak çok önemli
Parlayan yıldız olacağız
Av. İsmail Altay uyarıyor!
Mesleki eğitimin örnek merkeziÇerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) köklü kuruluşlarından BSH’ın Mesleki Eğitim Merkezi hem teorik hem de pratik eğitim vererek kalifiye eleman yetiştiriyor. BSH MEM’de üç yıl eğitim gören öğrenciler isterlerse Açık Meslek Lisesi’ne devam edip üniversiteye geçebiliyorlar.
HÜSEYİN ÇOLAK
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) köklü kuruluşlarından, BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin başarılı nesiller yetiştirmek üzere geliştirdiği BSH Meslek Eğitim Merkezi 2000 yılından bu yana Çerkezköy ve civarında eğitime destek veriyor.
● HER YIL 70 ÖĞRENCİ,3 YILLIK EĞİTİM BSH Mesleki Eğitim Merkezi’ne (MEM) girmek isteyenlerin ilköğretim mezunu olmaları şart. Yazılı ve sözlü giriş sınavlarıyla her yıl 70 öğrenci alan BSH MEM programına katılmak isteyenlerle 3 yıllık bir eğitim sözleşmesi imzalanıyor. Öğrenciler, üç yıl boyunca haftanın 3 günü BSH MEM’de pratik eğitimlerini, haftanın 2 gününde ise Halit Narin METEM’de teorik eğitimlerini alıyorlar. Eğitimlerine ek olarak BSH, öğrencilere haftada ortalama üç saat İngilizce eğitimi imkanı sunuyor. BSH MEM’de “Bilgisayarlı Makine İmalatı ve Endüstriyel Bakım Onarım” meslek dallarında eğitim veriliyor. ● EĞİTİMİN ORTASINDA VE SONUNDA SINAV Eğitimin 18. ayında ara sınav, 36. ayın sonunda da mezuniyet sınavı uygulanıyor. Başarılı bir şekilde mezun olan öğrencilere İkili Mesleki Eğitim Yönetmeliği’nin öngördüğü Kalfalık Belgesi veriliyor. BSH, Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerine sunduğu modern olanaklarla, onları Türk sanayisinin gelişimine hizmet edecek birer kalifiye eleman olarak yetiştiriyor. Başka bir anlamda, BSH Mesleki Eğitim Merkezi Türkiye’nin geleceğine yatırım yapıyor. ● HAFTADA 45 SAAT EĞİTİM MEM’deki öğrenciler haftanın 5 günü sabah 08:00’den akşam 18:00’e kadar BSH’nin fabrikasında eğitimlerini sürdürüyorlar. Öğrenciler, okul günlerinde dahi personel servisleriyle fabrikaya gelip giriş kartlarını okutuyorlar. Öğrenciler için tahsis edilmiş bir servis aracıyla okula götürülen öğrenciler saat 18:00’de okuldan alınıyorlar. Dolayısıyla öğrencilerin haftalık çalışma saati, tıpkı çalışanlar gibi 45 saatte denk geliyor.
● KALİFİYE ELAMAN OLUYORLAR
Eğitimler sonunda Kalfalık Belgesi’ni alan öğrenciler bu belge sayesinde Türk sanayisinin gelişimine hizmet edecek kalifiye bir eleman olduklarını belgelemiş oluyorlar. Kalfalık Belgesi aynı zamanda, edindikleri modern eğitimi, pratiğe dönüştürebilme yetilerini birleştirerek mezun olan öğrencilere istihdam konusunda yardımcı bir belge oluyor. ● İSTİHDAM EDİLMEK ÖĞRENCİNİN ELİNDE
İstihdam konusunda, öğrencinin geldiği ilk günden itibaren BSH tarafından empoze edilen bir yaklaşım var: “3 yıllık eğitim sonrasında, istihdam edilip edilmemek öğrencinin kendi elinde”. Öğrenciler istihdam etme aşamasına gelindiğinde, 3 yıl boyunca, öğrencinin sergilediği performans, istek, başarı, kurallar ve disipline uyma eğilimi, amirlerine olan saygısı gibi pek çok gözlem ve verilere dayanan kriterler, onun istihdamını ve uygun bir göreve yerleştirilmesini mümkün kılıyor. Bugüne kadar toplam 210 mezundan yüzde 95’i istihdam edilmiş. BSH MEM’de öğrenciler tüm bunların yanı sıra, 3 yıl süresince aldıkları teknik eğitimi uygulamalarla pratiğe dönüştürme olanağı buluyor. Aldıkları eğitim sayesinde, şirket içerisinde yürütülen projelere de katılabilen öğrenciler, özgüven kazanmalarının yanı sıra erken yaşta iş tecrübesi kazanıyor, şirket kültürünü soluyarak yetişiyorlar. İş disiplini, zaman kavramı, grup bilinci gibi kavramları her gün yaşayarak öğreniyorlar. “İş Güvenliği ve İş Sağlığı”, “Çevre ve Temizlik Bilinci”, “İlk Yardım” ve “Yangınla Mücadele ve Tedbir Alma” konularında da eğitim gören öğrenciler, bu sayede kendilerine ve topluma faydalı birer birey olma yönünde kendilerini geliştirme imkanı buluyor. Öğrenciler mezun olduklarında direkt iş hayatına atılıyorlar. Elindeki Kalfalık Belgesi ile yetinmeyerek Meslek Lisesi Diploması almak isteyen öğrenciler, Açık Mesleki Lisesi’ne kayıtlarını yaptırabiliyorlar. Burada şirket onlara öncelikle çalışma saatlerini belli ölçüde düzenleyerek destek oluyor. Meslek Lisesi diplomasını alıp, kendisinde üniversite eğitimi alabilecek potansiyeli gören öğrenciler ise, yollarına üniversite eğitimiyle devam ediyorlar. Şu an, 22 mezun önlisans ve 13 mezun lisans eğitimlerine sürdürüyor. Çalışma hayatını devam ettiren 6 mezun ise Açık Öğretim Fakültesi’ne devam etmektedir. Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
|