SON DAKİKA
Kanal İstanbul’un uzunluğu 50 kilometre genişliği 150, derinliği 25 metre olacakBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “çılgın projem” olarak adlandırdığı proje Kanal İstanbul’un, Marmara girişi Silivri, Karadeniz girişi ise Karacaköy olacak şekilde planlanıyor.
Erdoğan’ın slaytlar ve animasyonlar eşliğinde açıkladığı proje hayata geçerse İstanbul’un Avrupa yakası adaya dönüşecek. Cumhuriyetin 100’üncü yılı 2023 yılına yetişmesi planlanan 45-50 kilometre uzunluğundaki kanalın etüt çalışmaları iki yıl sürecek. Kanalın su derinliği yaklaşık 25 metre, su yüzeyinde genişlik yaklaşık 145-150 metre civarında olacak. Kanal üzerine inşa edilecek köprülerle kara ve demir yolu ulaşımı hiçbir kesintiye uğramayacak. Üçüncü köprü otoyol güzergahı da bu kanalın üzerinden geçecek. Kanalın inşası sırasında çıkarılacak milyonlarca metreküp hafriyat, büyük bir limanla havalimanı yapımında, artık kullanılmayan doğanın bağrında bir yara gibi duran maden ocaklarının yeniden doldurulmasında kullanılacak. Kanal İstanbul projesi, boğazdaki transit trafiği tamamen sona erdirmeyi hedefliyor. Kanal İstanbul’dan günde 150-160 geminin geçmesi planlanıyor. Proje ile kongre, festival, fuar merkezleri, spor tesisleri ve konut alanlarıyla yeni bir yaşam merkezinin ortaya çıkması amaçlanıyor. 60 milyon/yıl kapasiteli İstanbul’un en büyük havalimanı bu bölgeye yapılacak. Kanal İstanbul kapsamında kordon boyu şeklinde bir yapılaşma olacak.
17 YIL ÖNCE ECEVİT AÇIKLADI İstanbul’un batısında Çatalca-Silivri hattında Karadeniz ile Marmara denizini birleştiren benzer bir kanal projesini 1994 yılında yerel seçimler öncesi DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit de açıklamıştı. Ecevit, Boğaziçi'ndeki tanker trafiğini yeni kanala kaydırarak İstanbul’u olası facialardan önlemeyi amaçlamıştı. Kanuni ’nin projesi Karasu -İzmit hattındaydı Marmara ve Karadeniz'in kanal yoluyla birleştirilmesi projesi ilk kez Kanuni Sultan Süleyman tarafından ele alındı. 140 kilometrelik Karasu- akarya- Arifiye-Sapanca Gölü-İzmit hattındaki projenin fizibilite çalışmaları Mimar Sinan tarafından yapıldı. Sultan III. Murad tarafından 1591 yılında yeniden keşifleri yapılan proje, Sultan IV. Mehmed, Sultan III. Mustafa, Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde de gündeme getirildi ve üzerinde çalışıldı. Sakarya Nehri, Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi arasını birleştirmeyi hedefleyen bu proje, daha sonra 1999 yılında Sakarya Valiliği tarafından yeniden masaya yatırıldı. Proje için bir grup bilim adamı rapor hazırladı ancak 17 Ağustos 1999 depreminden sonra proje gündemden kalktı. Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
|