SON DAKİKA
Londra, fazla açılmadanolimpiyat hazırlamayı başardıKent ve spor altyapısı iyi durumda olan Londra, olimpiyatlar için 9.5 milyar sterlin harcama yaptı. Dört yıl önceki 2008 Pekin Olimpiyatları 20 milyar sterline mal olmuştu. 62 bin 200 kişiye yeni istihdam sağlayacak olimpiyatlardan İngiltere 26 milyar dolar katkı bekliyor.GİRAY DUDA
Latince şu sözcükler, herkese olimpiyat coşkusunu çağrıştırır: Citius, Altius, Fortius (Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü). Dünya üstündeki 204 milletten tam 10 bin 250 sporcu kalbi şimdiden Londra Olimpiyatları’nda bir madalya kazanmak heyecanı ile çarpıyor. Bunun için müthiş bir tempo içinde antrenmanlarda ter döküyorlar, rüyalarında olimpiyat tesislerini görüyor, alkışlarla mutlu oluyorlar.
Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda ilk spor müsabakaları 25 Temmuz’da, resmi açılıştan iki gün önce Cardiff, Glasgow ve Coventry kentlerindeki kadınlar futbol karşılaşmaları başlayacak. Açılış töreni, kadınlar futbolundaki grup karşılaşmalarından sonra, 27 Temmuz Cuma günü Türkiye saatiyle 21:30’da Olimpiyat Stadyumu’nda yapılacak.
Londra, 1908 ve 1948 yıllarında da olimpiyatlara ev sahipliği yaptı. Şimdi 64 yıl sonra yeni bir olimpiyat için dünyaya kucak açıyor. Ancak, 2012 olimpiyatları için Londralılar farklı düşünüyor. Birçok Londralı ya kayıtsız, ya kaygılı, ya da Olimpiyatlar’ın yapılmasına karşı çıkıyor. Bir İngiliz şunları söylüyor: ”Olimpiyatlara boşu boşuna para harcanıyor. O paralar başka şekilde değerlendirilebilirdi.”
Bir başkası şu eleştiride bulunuyor: ”Londra zaten çok kalabalık. Olimpiyatlar sırasında her yer tıklım tıklım dolacak. Kimse bir yerden bir yere kolayca gidemeyecek.”
Ancak Olimpiyat Parkı’nı görmeye gidenleri Olimpiyat heyecanı da sarıyor. Bir İngiliz ”Olimpiyatların maliyeti ve sıkıntıları unutulacak. Herkes Olimpiyatlar’ın yaratacağı atmosferin heyecanına kapılacak.” diyor.
► MİLYARLARCA STERLİNLİK YATIRIM
Avrupa Şampiyonası için Polonya ve Ukrayna milyarlarca euro harcama yapmışlardı. İngiltere de, gerek spor tesisleri, gerekse ulaşım olanakları bakımından çok daha iyi durumda olmasına rağmen, dünya çapındaki bu dev organizasyon için milyarlarca sterlini cepten çıkarmak zorunda kaldı. Olimpiyat köyü kuruldu, yeni bir stadyum inşa edildi, tüm tesisler oyunlar için elden geçirildi. Bunun için Londra Belediyesi, Ulusal Loto ile Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı’nın harcadığı paranın 9.5 milyar sterlin olduğu tahmin ediliyor. (27 milyar Türk Lirası).
Oyunlara hazırlık, yerleşim planlama ve organizasyon için harcanacağı hesaplanan 2 milyar poundu da Paralimpik Oyunlar ve Olimpiyat Oyunları Londra Organizasyon Komitesi adlı özel kuruluş karşılayacak. Londra’da Yaz Olimpiyatları’nın ardından 29 Ağustos ile 9 Eylül arasında da Paralimpik (Engelliler) Olimpiyatları yapılacak.
1948 Londra Olimpiyatları 761 bin sterlin, 1956 Melbourne Olimpiyatları 5,4 milyon sterlin, 1964 Tokyo Olimpiyatları’nın 72 milyon dolar, 2008 Pekin Olimpiyatları ise 20 milyar sterlinlik bir maliyetle gerçekleşmişti.
► ANA SPONSORLAR KİM?
Toplam 4 bin 700 madalyanın dağıtılacağı Londra 2012 olimpiyatlarına, dünyaca ünlü kuruluşlardan Lloyds TSB, EDF Energy, BT, British Airways, BP, VISA, Nortel, McDonald’s, Coca-Cola ve Adidas’ın ana sponsor olacağı açıklandı. İngiltere’de sağlık uzmanları, başta McDonald’s olmak üzere Yaz Olimpiyatları sponsorları arasında yer alan fast food firmalarına tepki gösterdiler. İngiltere Kraliyet Tıp Kolejleri Akademisi sözcüsü Terence Stephenson, “Böylesi bir organizasyonda dünyanın en iyi atletlerinin, obezite ya da sağlıksız alışkanlıklarla anılagelmiş şirketlerin sponsorluğunda boy göstermeleri gerçekten çok üzücü” diye konuştu.
Terence açıklamasında ayrıca McDonald’s gibi fast food zincirlerinin ve Coca-Cola gibi firmaların reklamlarının gençlere yanlış mesajlar ilettiğini öne sürdü. Buna karşılık, Olimpiyatları düzenlemekten sorumlu organizatörler ise sponsorlukları savunuyor. Londra’daki Olimpiyat Organizasyon Komitesi’nden (LOCOG) bir sözcü; “McDonald’s da dahil sponsorlarımız olmasaydı, Olimpiyatların yapılması asla mümkün olmazdı” dedi.
► PLANLANAN BÜTÇEDEN DAHA AZA MAL OLDU
İngiltere’de Olimpiyatlardan sorumlu bakan yardımcısı Hugh Robertson, 2012 Londra oyunları için planlanan bütçeden daha azının harcandığını söyledi. Robertson’ın açıklaması, Olimpiyatlar için ayrılan 830 milyon dolarlık acil durum bütçesine dokunulmadığının ortaya çıkmasının ardından geldi.Ulusal Teftiş Kurulu, Aralık ayında açıkladığı tahminlerinde, oyunların hazırlığı sırasında yaklaşık 14.5 milyar dolarlık bütçenin muhtemelen aşılacağını söylemişti.
► BİLET FİYATLARI TARTIŞMASI
Olimpiyat biletleri, organizasyonun resmi web sitesinden satışa sunuldu. Oyunları izlemek isteyenler bu konudaki taleplerini yazdırdılar ve aynı oyuna fazla başvuru yapılması halinde biletler piyango çekilişi ile talihli seyirciye ulaştırıldı. Resmi bilet fiyatları 20 sterlinden (yaklaşık 55 TL) başlayıp 2012 sterline dek (5600 TL) çıkıyor. Biletlerin önemli bölümü de 30 ve 50 sterlin bantlarında fiyatlandırıldı. Bilet satışlarından yarım milyar sterlin tutarında gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Oyunlar için toplam 8,8 milyon bilet hazırlandı. Bunun 1 milyon 200 bini çeşitli devlet kurumlarına, Londra belediye başkanlığına, sponsorlara ve sporculara ayrıldı. Maraton, triatlon ve yol bisikleti gibi pek çok etkinlik ücretsiz izlenebilecek. Oyunlar sırasında 39 dalda 649 müsabaka olacak.Oyunlara giden seyircilerin oluşturacağı trafiği azaltmak için, bilet sahiplerinin toplu taşıma araçlarını, satın aldıkları biletlerin gününde ücretsiz kullanabilmelerine karar verildi. Özellikle ilk müsabakalarda 17 yaş altındaki çocuklar için “yaşın kadar öde” uygulaması yapılırken, 60 yaş üzerindekiler de 16 sterlin ödeyecek.
Satışlarda ödemenin sadece VISA banka ve kredi kartlarıyla yapılabilmesi eleştiri topladı. Visa oyunların sponsorlarından biri ancak bu VISA dışında kart sahibi olanları zorda bıraktığı için tepki gördü.
► BİLETLER HER BÜTÇEYE UYGUN
Londra Olimpiyat Organizasyon Komitesi’nin lideri Lord Sebastian Coe, fiyatlandırmayı akıllıca yaptıklarına inandıklarını ve biletlerin geniş bir kesimin alım gücüne uygun olacağını belirtti. Coe, “Evet, büyük etkinliklerin biletlerinin maliyeti de her zaman büyük olur; ama büyük yıldızları daha aşağı kademelerdeki biletlerle de görmek mümkün olacak.” dedi.
Bilet satışları için açılan resmi web sitesinin yanı sıra olimpiyat biletleri sattığını söyleyen onlarca web sitesi de yayına girdi. Olimpiyatların resmi sitesinde, yetkili olmayan bu sitelerin web adresleri yayınlanıyor ve başka varsa onların da bildirilmesi isteniyor.
Olimpiyatlarda en fazla ilgi gören yarışın her zaman olduğu gibi erkekler 100 metre finali olacağı düşünülüyor. Olimpiyatların flaş yarışı 100 metre erkekler finalini izlemek isteyenlerin biletleri de 700 sterlinin üstüne çıkıyor.
Açılış ve kapanış törenlerinin biletleri ise rekor düzeyde. Resmi olmayan bilet satış sitelerinde açılış töreni biletleri 1.850 ile 4.000 sterlin arasında, kapanış töreni ise 950 ile 3.000 sterlin arasında satılıyor. Biletlerin karaborsaya düşmesini önlemek için de önlemler alındı. Hükümet bu suçun cezasını 5 binden 20 bin sterline yükseltti.
► OTEL FİYATLARI İKİYE KATLANDI
Bir ay boyunca Avrupa’da gerçekten bir futbol kasırgası estiren ve İspanya’nın yine şampiyon olduğu Avrupa Şampiyonası sırasında, özellikle Ukrayna’daki en büyük şikayetlerden birisi olan kalacak yer fiyatlarının aşırı yüksekliği, tabii ki Londra için de söz konusu.
2012 Olimpiyatları, Londra’da otel fiyatlarını ikiye katladı. Hotels.com sitesinin araştırmasına göre, geceleme ücretleri, geçen yıla kıyasla yüzde 102 oranında arttı. Üstelik olimpiyatlar yaklaştıkça daha da artıyor. Yaz turizmi, yaz olimpiyatları ve ardından yapılacak paralimpik olimpiyatlar İngiliz otelcilerin benzersiz bir kazanç sağlamalarına yol açacak.
Expedia grubunun bir parçası olan internet sitesine göre, bu yaz Londra otellerinde bir günlük ortalama oda fiyatı 213 sterlin (yaklaşık 600 TL) olacak.
► SPORCU TESİSE 20 DAKİKADA GİTMELİ
Olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için gerekli en önemli şartlardan biri olan toplu taşımacılık, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin ilk gelişme raporunda yeterli puan alamamıştı. Bu yüzden de Londra Metrosu’nun doğu kısmının ve Docklands Hafif Tren Hattı’nın geliştirilmesini ve “Cirit” adı verilen yeni yüksek hızlı tren servisini de içine alan bir takım düzenlemeler gerektirdi. Temel kural olarak atletlerin yüzde 80’inin yarışmalarına 20 dakikadan kısa bir süre içinde gitmelerini sağlamak amaçlandı. Oyunlar döneminde trafik yoğunluğunun azaltılması için de kent içinde çeşitli önlemler alındı.
Metronun yanı sıra diğer ulaşım yollarında da gelişim planlandı. Yeni bisiklet ve yürüyüş yolları yapıldı ve var olanlar geliştirildi. Nehirdeki toplu ulaşım artırıldı ve kent içi ulaşımı sağlayan otobüslerin daha dakik çalışması için yeni uygulamalara gidildi.
► HEDİYELİK EŞYALAR
İngiltere’nin başkentindeki Londra 2012 mağazalarında ve havaalanlarındaki hediyelik eşya satış yerlerinde şimdiden çok çeşitli sayıda Olimpiyatlar için hazırlanmış eşyalar satışa sunuldu. Milyonlarca kişi, dünyanın en büyük spor etkinliğine ilişkin küçük de olsa bir hatıra eşyayı alıp saklamaktan hoşlanıyor.
Ancak, fiyatı birkaç dolarla birkaç yüz dolar arasında değişen hatıra eşyalarının çoğu, çok zor bulunuyor. Çünkü, böyle dönemlerde marketlerde, işportada bile satılan hatıra eşyaları piyasaya verilmedi. Londra Olimpiyatlarının resmi sitesine girenler, buradan online olarak çeşitli ürünlerden satın alabiliyor.
Organizasyon komitesinden Simon Lilley, bunun stratejinin bir parçası olduğunu söylüyor: “Olimpiyat markasını doğru yerlerde satışa sunmak istiyoruz. Ürünlerin dağıtımının kaliteli olmasına önem veriyoruz. Bu nedenle seçici davranıyoruz. Olimpiyatlar yaklaştıkça ürünlere olan ilgi de artacaktır.”
► MİLYONLARCA SANAL SALDIRI
Olimpiyatların Teknoloji İşletim Merkezi (TOC) Londra’nın Canary Wharf bölgesinde kuruldu. Futbol şampiyonlarına göre olimpiyatlarda yüksek teknolojiye ve iletişim araçlarına çok daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Çünkü aynı anda devam eden onlarca oyundaki sonuçlar kayda giriliyor, eski rekorlar ve sonuçlar görüntüleriyle ekranlara, web sitelerine ve tesislerdeki monitörlere yansıtılıyor. İngiltere’de Siber Güvenlik Bürosu’ndan sorumlu Bakan Francis Maude Londra’da düzenlenecek Olimpiyatların siber saldırılardan etkilenmeyeceğini duyurdu. Pekin’deki 2008 Yaz Olimpiyatları süresince yaklaşık 12 milyon siber saldırı düzenlendiğini hatırlatan Maude, bilgisayar korsanlarının Londra’daki Olimpiyatları da hedef alabileceğini söyledi.
► SİBER GÜVENLİK EKİBİ KURULDU
Olimpiyatların güvenliğini sağlama konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Maude, “İngiliz hükümetinin internet ağları, sık sık yabancı istihbarat birimleri ve onlar adına çalışan grupların saldırısına uğramaya devam ediyor. Üstelik bu tehdit hızla artıyor. Saldırılara karşı cevabımız hızlı ve esnek olmalı. Bugün işe yarayan bir yöntemin haftalar ya da aylar sonra tekrar uygulanması mümkün olmayabilir” “ dedi. İngiliz hükümeti, Olimpiyatların siber güvenliğinden sorumlu bir ekip kurulduğunu açıklamıştı. Olimpiyat sorumluları belirli bir saldırı tehdidi olmadığını belirtse de, bilgisayar sistemleri ‘olabilecek en kötü saldırılara’ karşı bir dizi testten geçirildi.
► İNGİLTERE SAĞLIK SİSTEMİ OLİMPİYATLARA HAZIR
İngiltere’nin sağlık otoriteleri, olimpiyatları en tedirgin biçimde bekleyen gruplardan birisi. Çünkü, futbol şampiyonalarına göre daha kısa süre içerisinde ve her günü çok kalabalık olan bir seyirci akını olacak Londra’ya.
Tüm sağlık merkezleri alarma geçirildi. Yeni sağlık istasyonları kuruldu. Olimpiyatlar için yaratılan özel kliniklerden bazıları oyunların bitiminden sonra da hizmet vermeyi sürdürecek.
Ancak sağlık yetkililerinin Olimpiyatlar ile ilgili en önemli kaygısı ulaşım. Londra’da yaşanacak yoğunluk nedeniyle hem hastaların klinik ve hastanelere ulaşması zor olacak hem de hastanelere mal taşınması sırasında zorluklar yaşanacak. İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yöneticileri Olimpiyatlar sırasında ülkede sağlık hizmetlerinin aksamadan yürümesini sağlamak için ellerinden geleni yapıyor. Oyunlar boyunca içki tüketiminin maksimum düzeye çıkacağı konusunda herkes görüş birliği içerisinde. 2010 Kış Olimpiyatları ardından yayınlanan istatistikler, hastaneye gidenlerin büyük bir oranının yaşadığı sağlık sorunlarının alkol tüketimine bağlı olduğunu gösteriyordu.
NHS yetkilileri bunu da göz önünde bulundurarak Olimpiyatlar sırasında bir çok günün sarhoşların yarattığı problemler açısından yeni yıl kutlamalarını aratmayacağını düşünüyor. Ayrıca Olimpiyatlar sırasında solunum yolları hastalıklarında da artış görülecek ve sürekli kalabalık içinde bulunmak bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kolaylaştıracak. Yaşanabilecek izdihamlar insanların astım krizlerini tetikleyecek. Küçük çaplı rahatsızlık ve yaralanmalarla eczacıların ilgilenmesi planlanıyor. Bu şekilde hastanelerin acil servislerindeki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor.
► YİYECEK ZEHİRLENMESİ
Olimpiyatlar ile ilgili sağlık planlamaları bundan 8 yıl önce başlatıldı. Londra yaşanabilecek tüm sağlık süprizlerine hazırlandı. Önlemleri almakla sorumlu komitenin üyesi Dr McCloskey “En kötü senaryoya bile hazırız. Yani büyük bir salgına. Zaten böyle şeylerle ilgili her zaman bir planımız var. Sadece Olimpiyatlar sırasında daha dikkatli olmamız gerekiyor’’ dedi.
Ancak McCloskey’e göre en büyük sorunu yiyecek zehirlenmeleri yaratacak. McCloskey ‘’Yiyecek zehirlenmelerinin sorun yaratacağına eminim. Her yaz yaşanır bunlar.’’ dedi. Olimpiyatlar boyunca Londra’da bir çok noktada bedava içme suyu dağıtılacak. Bu şekilde ziyaretçilerin yaz sıcağında susuzluğa bağlı sağlık sorunları yaşamaları önlenmeye çalışılacak.
► ÇATILARA FÜZE
İngiltere Savunma Bakanlığı, Olimpiyatlar sırasında bazı binaların çatısına karadan havaya fırlatılan füzeler yerleştirilebileceğini açıkladı.
Olimpiyat parkı yakınlarında 700 kişinin yaşadığı bir sitenin yöneticilerine, sitenin su deposunun bulunduğu kuleye füze sistemi yerleştirilebileceği bildirildi. Bir bakanlık yetkilisi, füze sistemleri ilgili nihai kararın henüz alınmadığını bildirdi. Ancak söz konusu sitede yaşayan Brian Whelan adlı bir gazeteci askerleri kasalar içinde malzeme taşırken gördüğünü, site yönetiminin planlara ilişkin duyuru astığını ve broşür dağıttığını söyledi. Brian Whelan, binanın tepesinde 24 saat görev yapacak askerler ve polis memurları olacağını söyledi. Site sakinlerine dağıtılan broşürlerde, Olimpiyat oyunları sırasında füze sistemleri yerleştirilmesine karar verilmesi halinde iki ay süreyle binada askerlerin konuşlandırılacağı belirtiliyor. Broşürlerde, sistemin site sakinleri için hiçbir risk oluşturmadığı, füzelerin çok ciddi bir tehdit karşısında ve çok üst düzey hükümet yetkililerinin emriyle kullanılacağı vurgulandı.
► RUS KOZMONOTLAR UZAYDAN İZLEYECEK
Rus kozmonotlar 2012 Yaz Olimpiyatları’nı uzaydan izleyebilecek. 27 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek Londra Olimpiyatları’nın yayını sesli ve görüntülü olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştırılacak.
► ‘SİYONİST LOGO’YA RAĞMEN İRAN OYUNLARA KATILACAK
İran, logosunu İsrail yanlısı ve ırkçı olarak nitelediği Londra Olimpiyatları’nı protesto edebileceği açıklamalarından vazgeçti. İran’ın resmi Press TV televizyon kanalına göre İran’ın Olimpiyat Komitesi Sekreteri Başram Afşarzade, ülkesinin Londra Olimpiyatları’na ‘’ihtişamla iştirak edeceğini’’ söyledi. İran Olimpiyat Komitesi geçen ay Londra Olimpiyatları için tasarlanan logonun Siyon kelimesinin İngilizce karşılığı olan Zion’u andırdığını ve Siyonist bir logo olduğunu ileri sürmüştü. Siyonist kelimesinin kökündeki Siyon, Kudüs’e ya da daha geniş anlamıyla Yahudilerin kendilerine vaadedildiğine inandıkları topraklara işaret ediyor.İran, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne gönderdiği mektupta, logoyu İsrail yanlısı olmakla suçlamış ve diğer Müslüman ülkelere de ‘’ırkçı logoya karşı çıkmaları’’ çağrısında bulunmuştu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise logonun sadece 2012 rakamını temsil ettiğini, başka bir anlama gelmediğini açıklamıştı. Konuyla ilgili olarak Londra merkezli Yahudi gazetesi Jewish News’un sorularını yanıtlayan İngiltere Başbakanı David Cameron ise, ‘’İranlıların yaptığı tam bir paranoya. Eğer Londra Olimpiyatları’na gelmek istemiyorlarsa, gelmesinler. Kendilerini özlemeyeceğiz.’’ diye konuşmuştu. Londra Olimpiyatları’nın logo tasarımcıları, 2012 rakamını internet neslinin estetiğine hitap eden, öncelikle gençlerin ilgisini çekecek üslupta düşünüp çizdiklerini söylüyor. Fakat İran’ın ‘’Zion’’ suçlaması bir yana, logoyu beğenmeyen ve başka nedenlerden dolayı karşı çıkan çevreler de var. Kimileri, cinsel ilişkiye girmiş iki kişiyi andırdığını söyleyerek eleştirilerini dile getirmişti. Logo kamuya ilk açıklandığı zaman, Nazilerin Svastika (gamalı haç) işaretine gönderme yaptığını ileri süren Yahudi grupları da olmuştu.
► RAMAZAN’A DENK GELDİ
Öte yandan, bazı Müslüman temsilciler, olimpiyat oyunlarının 2012 yılında 20 Temmuz - 19 Ağustos günleri arasına denk gelen Ramazan ayının içinde yapılmasından şikayetçi oldular. Ramazan boyunca Müslümanlar oruç tutacaklarından oyunlar esnasında bunun oruç tutan oyunculara dezavantaj yaratacağı düşünenler bir hayli fazla.
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|