SON DAKİKA
Prof. Dr. Sedat Aybar
Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu
Sanayi Bölgelerii Genel Müdürü Yaşar…
ÇOSB Başkanı Eyüp Sözdinler
TEKSANDER sanayicilerin çözüm ortağı olmayı hedefleyerek çalışıyorTEKSANDER gündemine aldığı konularda sanayicilerimizin çözüm ortağı hedefiyle çalışmaktadır.
Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Dünya gazetesinin Tekirdağ ekine derneğin faaliyetlerini anlatan bir yazı kaleme aldı. 26 Aralık 2014 Cuma günü yayınlanan Tekirdağ ekindeki yazı şöyle:
TEKSTİLCİLERİN KATMA DEĞERLİ ÜRETİME GEÇMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
TEKSANDER, nükleer santral tedariki yapabilecek firmalara yönelik çalışmalarının ardından Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren tekstil firmalarını ‘teknik tekstil’ üretimine teşvik amacıyla biraraya getirdi. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızı katma değeri yüksek teknik tekstil konusunda bilgilendirmek ve bu alanda üretim yapmalarını teşvik etmek amacıyla Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’yle işbirliğine gittik. İlimiz toplam Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 45’i sanayi sektöründen elde ediliyor. Bu oranın yüzde 70’i tekstil sektöründen elde edilmektedir. Bu toplantıyla tekstil üretiminde sektörün katma değeri yüksek üretimle kilogram başına ihracattan elde edilen rakamın ve karını artırmasını hedefliyoruz. Bizim arayışımız geleneksel yöntemleri aşarak daha da modernize edilmiş tesislerde; yüksek teknolojili, katma değeri yüksek üretime geçerek küresel çapta sürdürülebilir rekabeti yakalamaktır. Ar-Ge çalışmalarını ve inovasyonu artıracağız, nitelikli üretime geçeceğiz ve markalı ürünlere yöneleceğiz. Bugün Türkiye 1 kilogram ihracattan ortalama 1.5 dolar gibi gerçekten çok düşük bir rakam elde ediyor. İhracatta bir nevi hamallık yapıyoruz. 1 kilogram ortalama ihracat Almanya’da 4.1 dolar, Japonya’da 3.5 dolar, Güney Kore’de 3 dolardır. Türkiye kısa sürede 1 kilogram ihracatını en azından 2.5 dolara çıkarmalıdır. Yani yıllık 100 milyon ton ihracattan ilk planda 250 milyar dolar elde edebilmeliyiz ki; Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yıldönümünün kutlanacağı 2023 hedefi olan 500 milyar doları yakalayabilelim. Türkiye, Güney Kore gibi bir ihracat portföyüne sahip olsa, bilinir markalı ürünler, yüksek teknolojili ürünlerle ihracat yapsa, yine yıllık ihracatımızı 100 milyon ton gerçekleştirsek, yaklaşık 300 milyar dolar elde ederiz. Biz daha gelişmiş bir Türkiye için çalışıyoruz. Gelişmiş Türkiye’ye giden yolda tecrübe, bilgi birikimi, insan gücü, altyapı, lojistik ve her türlü stratejik derinliğe sahibiz.
AR-GE ÇALIŞMALARINA İHTİYAÇ VAR
Avrupa’da yatırım ve istihdam bakımından, en büyük tekstil sektörü Türkiye’de olmasına rağmen, sektörün en önemli zayıf noktası, AR-GE çalışmalarının kıyaslandığında yok denecek kadar az olmasıdır. Bu yetersizliğin ülkemizdeki teknik tekstil üretimi ve ihracatına yansıdığını da çok net görmekteyiz. 2013 yılında teknik tekstil sektör ihracatımız yaklaşık 1.8 milyar dolar gerçekleşmiştir. Teknik tekstillerde ihracat payımız ve üretimde yıllara göre artış gösterirken, ithalattaki artış oranı daha fazladır. Teknik Tekstil ürünleri ciddi AR-GE çalışmalarına ihtiyaç göstermektedir. Teknik tekstil üzerine 2017 yılına kadar yapılan öngörülerde küresel pazarın büyümeye devam edeceği bildirilmektedir. Bu aşamada gelişen teknoloji, teknik tekstil sektörünün büyümesinde en büyük desteklerden biridir. Bu büyümenin teknik tekstile yönelik makine ve ürün üreticileri için de önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. TEKSANDER gündemine aldığı konularda sanayicilerimizin çözüm ortağı hedefiyle çalışmaktadır. Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|