SON DAKİKA
Boyanın ve renklerin üstadıJotun Boya Operasyon Müdürü Ali Öner, iş yaşamındaki başarılı grafiğini soyut resimlerle zenginleştiren renkli bir sima. Öner, “İşimle hobimi birleştirebilmiş olmanın şansını ve zevkini yaşıyorum. İlkokul yıllarında başlayan resim aşkım, üniversite yıllarında da devam etti, sonra profesyonel iş yaşamıma boyada başladım ve 25 yılın üzerinde çeşitli kademelerde bulunarak devam ediyorum” dedi.SONER ŞAŞMAZ
Bu sayıda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Jotun Boya San.Tic. A.Ş. Operasyon Müdürü Ali Öner. İş ve yaşam serüvenini anlatan Öner, Jotun Boya’nın kuruluşundan bugüne geçtiği aşamaları anlatıyor.
- Okuyucularımızın sizi daha yakından tanıyabilmesi için kısaca kendinizden bahseder misiniz?
- 1958 yılında hala dizilerin çekildiği, zeytinlikler arasındaki bir Ege kasabasında doğdum ve üniversite yıllarına dek Kazdağından gelen poyrazla büyüdüm . Üniversiteyi, Türkiye’nin sıkıntılı 1975-1980 dönemininde bitirerek Hacettepe Üniversitesi’nden Kimya Mühendisi olarak mezun oldum. 10 yıl kadar İzmir’de Dewilux Boya fabrikasında Araştırma Geliştirme Uzmanı olarak çalıştıktan sonra 1993 yılında Jotun Toz Boya’ya dolayısıyla Çerkezköy’e geldim. O tarihten bu yana Jotun’un Toz ve Boya fabrikalarında Fabrika Müdürü olarak çalıştım ve şu anda da her iki fabrikanın Operasyon Müdürü olarak görevime devam ediyorum.
Türkİye’nİnİlk tozboyafabrİkası
- Firmanızın kuruluş hikayesini anlatır mısınız?
- Jotun Toz Boya ve Boya şirketleri 1990 öncesi hemen hemen aynı yıllarda iki ayrı tüzel organizasyon olarak kurulmuş. Toz Boya fabrikası, Türkiye’nin ilk Toz Boya üretim tesisi olup (Coro-Coat
A.Ş) kuruluşundan kısa bir süre sonra Jotun Grup tarafından satın alınmış olup şu anda da diğer fabriakamız ile yüzde 100 Norveç sermayesi ve Türk üst yönetimi tarafından yönetilmektedir.
Diğer taraftan Şükrü Ergün tarafından bir satış şirketi olarak kurulan Jotun Boya, ya da halk arasındaki tanımıyla Yaş Boya Fabrikası 1993 yılına dek bir satış şirketi olarak devam etmiş ancak artan talep ve performası ile Toz Boya fabrika arsası içinde yeni bir fabrika kurarak üretime başlamış 2008 yılındaki tevsi ve yatırımları ile modern bir tesise dönüşmüştür. Bugün itibariyle her iki organizasyon Şükrü Ergün’ün Genel Müdürlüğü altında Norveç Jotun A/S’in en verimli ve karlı şirketlerinden birisi olarak Türkiye ekonomisine, Türk çalışanının performans, bağlılığı ve başarısı ile hizmet etmeye çalışıyor.
DIŞ ORTAMDA 25 YILDAYANIYOR
- Jotun Toz Boya’nın sektördeki konumu nedir? Yıllık üretim kapasitesi ve cirosu ne kadardır?
- Jotun Toz Boya, Jotun’un en büyük toz boya şirketlerinden birisi olup, Türkiye’nin toz boya teknolojisinde öncü toz boya fabrikasıdır. Toz boya teknolojisi itibari ile çevreci bir boya olup her hangi bir uçucu ve veya sıvı kimyasal içermez dolayısıyla çevreye ve doğaya her hangi bir uçucu salınımı yoktur. Diğer taraftan 25 yıla varan dış ortam dayanımı, çok geniş renk paleti ve metalden ahşaba kadar geniş kullanım alanı ile endüstride buzdolabı ve çamaşır makinasından, binaların dış cephe alüminyumlarına, janttan radyatöre, aydınlatma ekipmanlarından mutfağımızdaki küçük eve aletlerine kadar yaşamımız ile içi içe ürünler üretiyoruz.
Jotun Boya ise dekoratif boyalardan endüstri boyalarına dek uzanan geniş bir alanda hemen hemen düşleyebildiğimiz her renkte, yakınınızdaki bayilerimizden hemen alabileceğiniz bir hizmeti sunuyor. Jotun Boya, ülkemizde özellikle Zehirli-Deniz boyaları ve Endüstriyel
boyalarda pazar lideridir.
Her iki şirket 300 üzerinde çalışanı ve 250 milyon TL’ye yaklaşan cirosu ile 65 bin tonluk bir kapasiteye sahiptir. Önümüzdeki yıllardaki planlanan stratejik yatırımları ise yaklaşık 15 milyon euro civarındadır.
- Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? İhracat geliriniz ne kadar?
- Jotun Türkiye , Jotun A/S’in dünyanın 37 ülkesinde 70’in üzerinde şirketi, 40 fabrikası ve 8 bin çalışanıyla 2.5 milyar dolar cirolu bir büyük organizasyonun önemli bir operasyonu. Dünyanın gelişmekte olan birçok ülke ve pazarında yer alan Jotun şirketleri de bu stratejinin bir parçası olarak doğal olarak kendi pazarlarına ihracat yapıyorlar. Her iki şirketimizde bu bağlamda Balkanlar, Orta Asya ve Türk Cumhuriyeti ile Kuzey Afrika ve doğu sınır komşularımıza ihracat yapmaktadır. Yaklaşık satışımızın yüzde 20’si ihraç ediliyor. Ayrıca boyalarımızın kullanıldığı ürünlerinde önemli bir bölümünün ihraç edilebilen ürünler olması önemli.
KAYITDIŞIEKONOMİ ÇOKBÜYÜKSORUN
- Sektörün önündeki engeller, sorunlar nelerdir? Bu sorunlarla ilgili çözüm önerileriniz nelerdir?
- Geniş ölçekte baktığımızda kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabet sektörün en önemli konularından bir tanesi. Ayrıca kişi başına düşen boya tüketiminin çok düşük olmasının tabii ki ekonomik, kültürel ve yaşam standardı ve yaşamdan beklentiler ile doğrudan ilgisi var. Ancak gelişimin ileriye ve beklentilerin daha “kaliteli ve tatmin edici” bir yaşam şekline dönüşeceğini düşündüğümüzde; geleceğin bu yönde strateji oluşturan, ürünlerini bu şekilde formüle ederek kullanıcıya ve doğaya saygılı şirketlerin olacağını öngörmek yanlış olmasa gerek. Bu açıdan Jotun olarak geleceğe umut ile bakıyoruz. Diğer taraftan, bölgemizde, Çerkezköy’de, sektörü geleceğe taşıyacak yeni kuşaklara beklentilerini karşılayacak ekonomisi, hayat tarzı, sosyal alanları ile yeni çekim merkezleri
oluşturmamız lazım. Zira özellikle Çerkezköy Organize Bölgesi’nin ülke ekonomisine katkısını arttırarak devam ettirmesi bu bölgede yaşayan, ihtiyaçlarını giderebilen mutlu ve eğitimli kadrolara ihtiyacımız var.
ÇOSB ÇOKÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTI
- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
- Ben 1993 yılından bu yana olan gelişmeleri karşılaştırabiliyorum. Dolayısıyla 90’ların başlarında kurulan fabrikalarımızın 2000’li yıllara dek geçen dönemlerini maalesef anorganize, ikinci organize gibi adlar altında hizmetten uzak, altyapı yetersizlikleri, elektrik kesintileri ile geçen dönemler olarak hatırlıyorum. Ancak Organize Sanayi Bölgesi son yıllarda katılımcıları açısından çok önemli projelere imza attı. Bünyesine katıldığımız ve hizmet aldığımız ÇOSB, her yıl artan hizmet kalitesiyle gerek ülkemizde gerekse bazı ülkelerde görüp, inceleme fırsatı bulduğum organize bölgelerden hiçte geri kalır bir hizmet sunmuyor. Elektrik hatlarındaki iyileşmeler, yollar, uygulamaya geçecek SCADA uygulamaları, baraj kaynakları ise yakın geleceğin çok önemli adımları.
RESİM AŞKIM İLKOKULYILLARINDA BAŞLADI
- İş dışında yaptığınız hobileriniz nelerdir? İşin stresinden uzaklaşmak için neler yapıyorsunuz?
- Aslında işimle hobimi birleştirebilmiş olmanın şansını ve zevkini yaşıyorum. İlkokul yıllarında başlayan resim aşkım, üniversite yıllarında da bir şekilde devam etti, sonra profesyonel iş yaşamıma boyada başladım ve 25 yılın üzerinde çeşitli kademelerde bulunarak devam ediyorum. Tabii 90’lara dek ağırlıklı olarak soyut akrilik tablolar yaparken daha sonra bilgisayarda özel bir program kullanarak arka planında matematik formüller bulunan ve bu formüllerle üretilen soyut resimler yapmaya başladım. Bu sanat tarzı Fraktal olarak tanımlanıyor ve bilebildiğim kadarıyla ülkemizde benim düzeyimde bu sanatla uğraşan yok. Resimlerimi http://www.fractali.org isimli sitemde görebilirsiniz. Fraktaller, bir sanat bir düşünce akımı olarak çevremizde gördüğümüz ancak ilkokuldan beri bildiğimiz aslında üç boyutla tanımlanamayan nesnelere bir başka gözle bakmamızı sağlıyor. Örneğin bulutları silindir, dağları koni, ırmakları diktörtgen boyutlarla tanımlayamazsınız, bulutlar ne silindir ne de küredir; bunlar fraktal boyutlardadır. Fraktal da aslında tanımlamakta zorluk çektiğimiz bu nesneleri betimlemeye yarayan kesirli, kırık, dışarıdan bakıldığında düzenli olmayan ancak birbirine benzeyen boyutlardır.
Yaptığım resimlerle katıldığım yarışmalardan 2003’te FAME’de birincilik aldım. 2005 yılında sanırım Türkiye’deki ilk Fraktal sergisini Orion da açtım.
FLORANSA BİENALİ’NDE ÜÇ ESERİM SERGİLENDİ
2010 yılında İtalya da Chianciano Sanat Müzesi’nde eserlerim sergilendi. 2011 yılında dünya üzerinde 600 sanatçıdan birisi olarak davet edildiğim 8. Floransa Bienali’nde üç eserim sergilendi. Bu yıl mayıs ayında İstanbul KİPLAS Sanat Galerisi’nde 10 eserimle karma sergiye katıldım. Gelecek yıl kabul edildiğim İzmir Bienali’nde eserlerim sergilenecek.
Bunun dışında bir dönem oğlumun satranç oyunculuğu nedeniyle lisanslı satranç hakemliği yaptım. İşin yoğun temposunda bana kalan zamanlarda ise felsefe ve araştırma kitapları okumaya çalışıyorum. ■
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|