SON DAKİKA
İzmir ve IğdırTürkiye, aslında çok önemli bir gelişim aşamasında. Artık Türkiye’de kentler, diğer kentlerin de sorunu. Kars’ta iş yoksa İzmir göç alır. Diyarbakır yaşanmaz olursa İstanbul, Adana, Mersin, İzmir, Bursa sıkıntı çeker. Siyasilere olduğu kadar Türk özel sektörüne de büyük görev düşüyor. Size bu konuda örnek bir çalışmadan bahsedeceğim.
……….
Türkiye’nin 81 vilayeti var. Ekonomik açıdan gelişmiş olan ilk 10 ilimiz yıllardır aynı. Ama bir de Anadolu Kaplanları dediğimiz ve potansiyellerine oranla çok iyi noktaya gelebilmiş illerimiz var. Bence sanayide, ticarette, turizmde ve ihracatta başarıyı yakalayabilen, marka kent projeleri yapabilen illerimize artık başka bir görev daha düşüyor. O da bir taraftan kendi gelecekleri için daha uzun vadeli stratejik planlar yapmak bir taraftan da ülkenin her yerindeki girişimcilik fırsatlarını değerlendirmek. Bu konuda güzel bir örnekten bahsetmek istiyorum.
IĞDIR’DAN ÇİN’E İHRACAT İzmirli işadamlarından Fuat Gözaçan çok ilginç bir kişilik. Gelişmiş bir ilimizin dünyaya iş yapan bir tekstilcisi olarak önemli bir proje geliştirdi. Gözaçan, teşviklerden yararlanarak Iğdır’da kurduğu ‘denim konfeksiyon’ fabrikasını açtı ve 450 kişilik istihdamla burada ürettiği denim konfeksiyon ürünlerini Çin’e ihraç etmeye başladı. Fabrikadan, Hindistan ve Afrika ülkelerine de ihracat yapacak. Bu çok önemli bir adım. Üstelik sadece kendisiyle de kaim değil. Fuat Gözaçan, Kars, Ardahan ve Ağrı’yı da dahil ettiği bir ‘kümelenme’ projesini hayata geçirmeye çalışıyor. Bunun için Ekonomi Bakanlığı’na giderek projesini anlatmış. Böylece bölgeye gelecek üretim yatırımları için 6. Bölge teşviklerinin 12 yıla kadar uzatılmasını da sağlamış. Gözaçan’ın şirketi FG Tekstil, Amsterdam, İzmir ve İstanbul üçgeninde faaliyet gösteriyor ve 40 küresel marka için üretim yapıyor. Hedefi, Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı’da diğer işadamlarını da yatırıma ikna ederek 4 bin 500 kişilik istihdam sağlamak. Peki bu dört ilde yatırımlar tamamlanırsa ne üretilecek? Gözaçan’ın verdiği bilgiye göre; Iğdır’da denim, Ağrı’da penye ve triko, Kars’ta non-denim, Ardahan’da ise örme üretimi yapılacak. Iğdır’da 1000 kişilik, Ağrı’da 2 bin kişilik, Kars’ta 1000 kişilik ve Ardahan’da da 500 kişilik istihdam sağlanacak. BUNLARI NİYE ANLATTIM Türkiye, aslında çok önemli bir gelişim aşamasında. Artık Türkiye’de kentler, diğer kentlerin de sorunu. Kars’ta iş yoksa İzmir göç alır. Diyarbakır yaşanmaz olursa İstanbul, Adana, Mersin, İzmir, Bursa sıkıntı çeker. Siyasilere olduğu kadar Türk özel sektörüne de büyük görev düşüyor. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSAD) Cizre’deki toplantısı da bu açıdan çok anlamlıydı. Ancak aynı gün ve devamında Cizre’de başlayan ve çözüm sürecini sabote etmeye yönelik gelişen olaylara karşı herkesin tavır alması gerekiyor. Lütfen bu defa soğukkanlı olalım ve ülkemizin tamamını cennete çevirmek için elimizden geleni yapalım. Yükleniyor...
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|