SON DAKİKA
KOBİ’leri unutursan hedefleri de unutursunKOBİ’ler Türkiye ekonomisinin her şeye rağmen belkemiği… Esnek yapıları bir avantaj olarak zaman zaman öne çıkıyor. Bu yapıları sayesinde hızlı karar alıp öne geçebiliyorlar. Ancak dayanıksız yapıları nedeniyle siyasi ve ekonomik rüzgardan hemen etkileniyorlar.
Bugünlerde ülkede esen rüzgarlar en çok KOBİ’leri etkiliyor.
Oysa onlar ülke ekonomisinin içte dışta en önemli yarış atları… Ülkede üretimi, uluslararası arenada da ihracatı sırtlıyorlar.
KOBİ’ler Türkiye’de işletmelerin yüzde 99.77’sini oluşturuyor.
Toplam istihdamın yüzde 78’ini, toplam katma değerin yüzde 55’ini, toplam satışların yüzde 65.5’ini, toplam yatırımların yüzde 50’sini, toplam ihracatın yüzde 60.1’ini KOBİ’ler gerçekleştiriyor.
Ekonominin lokomotifi olan KOBİ’ler kaynak sorunu prangasından bir türlü kurtulamıyor.
Başta KOSGEB gibi kuruluşlar olmak üzere bu sorunun aşılması için çok sayıda mekanizma oluşturuldu ama yine de bürokratik nedenlerle bu pranganın KOBİ’lerin eline kolunu bağlandığını söylemek gerçekçi bir yaklaşım olur.
Başında Mustafa Kaplan gibi konuyu içselleştirmiş bir ismin bulunması bile KOSGEB’in sorunun çözümü noktasında aktif rol oynamasını sağlamıyor.
Bazı suistimaller de başta KOSGEB olmak üzere çok sayıda kurumun yoğurdu üfleyerek yemesine neden oluyor.
İçinde bulunduğumuz günlerde ekonominin iyice bir tarafa atılması da KOBİ’lerin sıkıntılarını iyice gündem dışına itti.
Oysa istihdamdan ihracata Türkiye’nin önünü açacak birçok alanda KOBİ’lerin bugünlerde daha etkin olması gerekiyor.
► PRANGALAR ÇÖZÜLSÜN
Bu nedenle bugün gündem her zamankinden daha fazla KOBi’ler olmalı. Türkiye’yi yeniden atağa geçirecek güç bu yapıların içinde bulunuyor.
Her şeye rağmen KOBİ’leri gündeme taşıma çalışmaları da yok değil… İşte bunlardan birini KOBİ Girişimci İş Dünyası Derneği (KOGİDER) geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi.
Başlık, hibe ve teşviklerden KOBİ’lerin daha fazla yararlanmasını yolunun açılması olarak formüle edildi. Böylece KOBİ’lerin ellerindeki pranganın açılması hedeflendi.
Türkiye’deki tüm fon sağlayan önemli kurumların buluştuğu toplantıya Avrupa Birliği Yatırım Bankası Türkiye birimi de tam destek verdi.
KOGİDER’in organize ettiği toplantıya bu kuruluşun Denetim Kurulu Başkanı Sezgin Sezer’in önerileri ve sözleri damgasını vurdu.
KOBİ’lerin prangadan kurtulup dünyadaki rakipleriyle yarışması için başta AB fonları olmak üzere hibe ve teşviklerden yararlanmasını yolu ve yöntemleri masaya yatırıldı.
Bu konuda sivil toplum örgütlerinin etkinliğinin
daha da artırılmasının önemi üzerinden duruldu.
► İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Sezgin Sezer’in koordinasyonuyla ortak sorunlar ve çözüm önerileri tespit edildi… İşte bunlardan bazı başlıklar…
● Dinamik yapıları ve hızlı çözüm üretme kabiliyetleri nedeniyle bugün KOBİ’lere daha fazla destek verilmesinin tam zamanıdır.
● KOBİ’lerin fon kuruluşlarına ulaşması ve proje bazlı çalışmalar için sivil toplum kuruluşları daha etkin olmalı.
● Türkiye’de çok sayıda fon kuruluşu bulunmasına karşın KOBİ’lerin buna ulaşmada yetersiz kalması gerçeğinin altında yatan sıkıntıların ortadan
kaldırılması için radikal önlemler alınmalı.
► ARGE ÇOK ÖNEMLİ
● Bu noktada KOBİ’leri bu tür kaynaklara ulaşmalarını sağlayan danışmanlık kuruluşlarına çeki düzen verilmeli.
● Danışmanlık kuruluşları puanlama sistemiyle değerlendirmeye tabi tutulmalı. KOBİ’lerin danışmanlık alırken ellerinde bir veri olmalı.
● Sivil toplum kuruluşlarının hem puanlamada daha aktif olması sağlanmalı hem de KOBİ’lerle kaynak arasındaki köprüyü kurmada işlevi kurallara bağlanmalıdır.
● Kalkınma ajansları KOBİ’lere dönük destekleri anlaşılır kılmalı. Bölgesel markaların uluslararası arenaya taşınmasında köprü görevi yapmalıdır.
● KOBİ’lerin sıçrama noktası ARGE olarak tespit edilmeli. Her türlü ARGE faaliyetinde KOBİ’lere tam destek verilmeli.
► SORUMLULUK ONLARIN OMUZUNDA
● Bilişim sistemlerinin birlikte kullanılmasının yolu açılmalı, ortak portallarla tecrübe ve ürün paylaşımı noktası gidilmeli.
● Fon kuruluşları ve diğer destek noktaları KOBİ’lere proje avansı uygulamasını hemen başlatmalı.
● Ortak alım için Devlet Malzeme Ofisi ile protokol yapılmalı ve alım sürecinde maliyetler aşağı çekilmeli.
Toplantı sonrası ortaya çıkan bu sorun ve çözüm önerilerinin hayat geçmesi kolay değil… Ancak toplantıya katılan bu sürecİ kolaylaştıracak isimlerin olması umudu artırıyor.
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Aksu Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Adnan Selçuk Erginoz, KOSGEB Tekmer sorumlusu Selim Serkan Ercan, ABİGEM’den Pınar Özbay başlıkların çözüm haline gelmesine destek verecek önemli isimler…
Ayrıca KOGİDER de bu çalışmayı başka toplantılarla derinleştirmeye çalışacağını açıkladı.
Şimdi her zamankinden fazla KOBİ zamanı… Türkiye’yi bugünkü sıkıntılardan kurtaracak olan KOBİ’ler. Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokma hedefi herkes tarafından paylaşıldı.. İktidardaki siyasetçiler de muhalefettekiler de bu hedefi dile getirdi. Bunu gerçekleştirecek en büyük güç de KOBİ’ler… Siyaset siyasette kalsın, ekonomi, iş dünyası KOBİ’leri yeniden öne çıkarmanın yollarını aramalı… Rakipler uçarken bizim hiç değilse koşmamız gerekiyor.
Yükleniyor...
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|