SON DAKİKA
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı…
Prof. Dr. Ziya Akıncı
Türkiye Peru İş Konseyi Başkanı…
TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı
O BİR KAHRAMANDIRKahramanlık sadece savaşlarda zaferler kazanarak olmaz. Eğitimde. sağlıkta. bilim ve teknikte iyi ve güzel şeyler yapanlara da kahraman demeliyiz. Nuri Demirağ bana göre ekonomik ve teknik alanda yaptığı önemli atılımlarla tam ve büyük bir kahramandır. O ve onun gibi insanları tarih çok az yazar.
Nuri Bey. zengin ama hayırsever bir insanmış. Onun için böyle yazılıyor. Çok ilginçtir ki iş hayatına öğretmen olarak başlar. Sonra banka memuru olur ve Maliye Nazırlığı’nın açtığı sınavı kazanarak Maliye Müfettişi olur. İşgal yıllarında memuriyetten istifa eder. Birikmiş parasıyla ‘Türk Zaferi’ adını verdiği sigara kağıdı üretir. Nuri Demirağ sigara kağıdından kazandığı para ile şose ve demiryolu müteahhitliğine başlar. Demirağ. 10 bin kilometrelik demiryolu ağımızın bin 250 kilometrelik bölümünü yaptığı için Mustafa Kemal 'den bu soyadı almaya hak kazanır. Sonra nedendir bilinmez ülkenin ihtiyaçlarını görmüş olacak ki havacılığa heves sarar. Beşiktaş’ta bir uçak fabrikası kurar. Şimdiki Atatürk Havalimanı’nın yerinde ilk pisti yapar ve havacılık okulu açarak pilot yetiştirir. Memleketi Sivas Divriği’de havacılık ortaokulu açar. İstanbul Yeşilköy’de Gök Bayramı düzenler. İlk yerli parşütü üretir. O bir öncü, o bir kahramandır.
Havacılık gözü kara insanları, gözü kara insanlar da havacılığı sever. Hezarfen Ahmet Çelebi gözü kara ve bir şeyler yapmak isteyen biri olmasa idi, kanat takıp uçar mıydı? Rivayet olunur ki 1800'lü yılların başında Trabzon'un Of İlçesine bir camii hocası kuşlara öykünmüş olacak ki, tahta ve deriden kanatlar yaparak uçmayı denemiş. Başarılı da olmuş ama bu başarı ona pahalıya mal olmuş. Her yerde ve her devirde yeniliklere karşı çıkanlar hep olmuştur, olmaya da devam edecektir. Oflu hocaya sen şeytansın demişler ve katline karar vermişler.
Nuri Demirağ'ın hayat hikayesini size uzun uzun anlatmayacağım. Sadece şunun bilinmesini istiyorum ki. bu yenilikçi ve girişici ve de muhalif insanın yaptıklarına sıcak bakmayan , desteklemek bir yana köstek olanları gördükçe kendisine daha büyük saygı duyuyorum.
Eğer önü açılsaydı. ona gerekli imkanlar sağlansaydı bugün kendi uçağımızı nasıl ve ne zaman yaparız gibi bir gündem maddemiz olmazdı. Yıllarca mücadele eden bu abide şahsiyeti biz tanımadan büyüdük. Bize gereksiz bir çok şeyi anlatan tarih kitaplarımızda bu kahramana hiç yer verilmemiş buna yanarım. Tek partili ve çok partili siyasi hayat geri bırakılmamız için iyi şeyler yapmak isteyenlere geçit vermemiş. Geri kalmışlığımızın tarihini yazanlar bu değerli ve yurtsever girişimciden nasıl özür dileyeceğimizi de yazmalı.
Kadir kıymet bilmekte zayıfız. Millet olarak böyle değerlerin değil heykelini dikmek varsa yıkmakta üstümüze yoktur.
Bu atılımcı ve yenilikçi isim çok partili hayata geçişte 1945’te ilk muhalefet partisi Milli Kalkınma Partisi’ni kurar. CHP-DP yarışında partisi bir varlık gösteremez. Siyasi olarak aynı yelpazeye düşerler mi bilmiyorum ama 11 yıldır bu ülkede başarıyla Ulaştırma Bakanlığı yapan Erzincanlı Binali Yıldırım Sivas Havalimanı'na Nuri Demirağ adını vererek Türk halkının özür borcunu yerine getirmiş olması kadirşinaslıktır, kıymet bilirliktir. Biz de kendisine teşekkür ediyoruz. Nuri Demirağ. ülkesine vatanına ve milletine karşı tüm görevlerini yerine getirmiş gerçek bir kahramandır. Milletler böyle kahramanlarıyla gururu duyarlar, övünürler. Ne mutlu bizlere ki böyle bir kahraman yetiştirmişiz. Ruhu şad olsun. Yükleniyor...
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|