SON DAKİKA
Sanayiciler bir araya gelip ortak ses vermeliTrakya Sanayiciler ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkan DOĞAN ÜNALı:Yüksek kur politikalarından yakınan Ünal, “Kur düşük, faiz yüksek. Kurun düşük tutulması doğrudan ihracat yapanı da, ona çalışan firmayı da zor durumda bırakıyor. Enerji maliyetleri ve vergiler makul bir seviyeye çekilmeli. Zor şartlara karşı sanayici bir araya gelip ortak ses vermelidir” dedi.
Türkiye’nin ihracat rakamları başta olmak üzere, istihdam ve vergi gibi konularda da önemi büyük olan Trakya’nın sanayicilerinin sorunlarını ve beklentilerini Trakya Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ünal’la konuştuk. Kendisi de aynı zamanda tekstilde büyük bir marka olan Doğuş Tekstil’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olan Doğan Ünal, bölge sanayicileri için geceli gündüzlü çalışıyor.
Çorlu-Lüleburgaz arası E5 aksı üzerinde bulunan ve dağınık halde olan sanayi tesislerinin Organize Sanayi Bölgesi çatısı altında toplanması için yaklaşık 15 yıldır mücadele veren Ünal ve arkadaşlarının bu çabasının da sonuç verdiği haberini Ünal’la yaptığımız röportajdan aldık. Trakya’daki sanayileşme ve sonrasındaki sürecin doğru algılanması adına yapılmış röportajdan çok şey bulacaksınız. SANAYİLEŞME PLANLI OLMADI - Trakya Sanayiciler ve İşadamları Derneği olarak, Trakya’daki sanayi yapılanmasıyla ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz? - Trakya’da sanayileşme Türkiye’nin dışa açılımı yani 1983 yılıyla başladı. Bahsettiğimiz bu açılımla birlikte bu bölgedeki arazilerin ucuz, yer altı sularının bol ve Avrupa’ya yakın olması sanayiyi çekti. Yoğun bir şekilde bölgeye sanayi göçü oldu ama planlı olmadı. Eğer ilk başta planlı ve düzenli bir şekilde yerleşim olsaydı bugün tıpkı, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi gibi planlı bir şekilde her şeyimizle kontrol altında olarak üretimimize devam ederdik. 32 TESİSE RUHSAT ALDIK Bu dağınıklıkla birlikte izinsiz yapılaşmalar da oldu. Ruhsatsız kurulan tesisler oldu. Ruhsatsız ama 1994’ten beri üreten, istihdam yaratan, devletine vergisini, sigortasını ödeyen kuruluşlar. Tarım arazisine kurulmaları nedenviyle ruhsat verilemedi. Yaklaşık 15 yıldır Trakya Sanayiciler ve İşadamları Derneği olarak; Tekirdağ Valiliğimiz ve Tekirdağ Çevre ve Orman İl Müdürlüğümüzle yaptığımız yazışmalar neticesinde bu yıl bir sonuca varabildik. Yeri gelmişken ifade edeyim tüm bu çalışmalarımızda Tekirdağ Valimiz Zübeyir Kemelek’in büyük yardımları oldu. Görüşmeler neticesinde Tekirdağ’ın içinde kalan 32 tane ruhsatsız sanayi tesisinin sanayi alanı içine alınarak 1/25000’lik haritalarda da Sanayi alanı olarak belirtilerek ruhsatlarının alınması sağlandı. ÖNCE ISLAH OSB ARDINDAN TAM OSB Bunun yanında yine Trakya SİAD olarak 1994’ten beri mücadelesini verdiğimiz mevcut sanayi kuruluşlarının gruplandırılarak, önce Islah OSB, ardından OSB olma çalışmaları da sonuçlandı gibi. Ergene ve Misinli deresi arasında yani E5 aksı üzerinde bulunan 86 tane sanayi tesisiyle ilgili mevcut OSB yasasına ek bir madde ilave edilerek önce Islah OSB’ye dönüştürülmesi bilahare OSB’ye dönüşmesi hususunda yeni bir kanun çıkacak. Şu anda Meclise sunuluyor. Bu yasa çıktıktan sonra Tekirdağ Valiliği başkanlığında bir komisyon oluşturulacak, önce Islah OSB çalışması yapılacak. Mevcut arıtmalarımızın ön arıtma olarak kullanmayı düşünüyoruz. Bu gruplandırılacak sanayi tesislerinin nihai çıkışlarına da fonksiyonel bir arıtma kurarak daha az kirletici sanayi alanları olmak istiyoruz. Tabi tüm bu çalışmaları devletten bir kuruş almadan yapıyoruz. Çünkü bunların zaten altyapıları var, istihdam eden, vergi veren sanayi kuruluşları. Bizimle birlikte Tekirdağ’da 5 tane daha bu şeklide Islah OSB kurulacak. Bu OSB’lerden bir tanesinin de Tekstil İhtisas OSB olmasını talep etmekteyiz. Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
|