SON DAKİKA
Çorlu Deri OSB Başkanı Bülent…
Burcu Akdari Toprak
Mehmet Özdoğan ve Murat Kocabıçak
Prof. Dr. Ateş Oktar
2012’yi durgun geçiren otomotivciler 2013’ten umutluOSD’nin Yıllık Değerlendirme Raporu’na göre, otomotiv sanayii, 2011’deki rekor taleplere karşın 2012 yılında iç pazarda talep azaldı, ihracat geriledi ve buna bağlı olarak da üretim miktarı aşağıya düştü.GİRAY DUDA Türkiye’nin lider sektörlerinden otomotiv, 2012 yılını bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında bir düşüşle tamamladı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, yıllık değerlendirme toplantısında, Avrupa’daki krize rağmen otomotiv sanayiinde normale dönüş ve 2012’ye göre daha iyi bir yıl beklediklerini anlattı. Otomotiv sanayiinin 2012 yılını değerlendiren Önen, Avrupa Birliği'nde (AB) derinleşerek devam eden kriz nedeni ile Türk otomotiv sanayiinde ihracatın gerilediğini, iç pazarda talebin ve buna bağlı olarak da üretimin azaldığını kaydetti. “2011 yılı rekor taleple karşılaştığımız, 2012 yılı ise küresel ekonomik koşullara rağmen pazarın 2010 yılı düzeyinde seyrederek normalleştiği bir yıl oldu” diyen Önen, 2013 yılının ise otomotiv sanayii için 2012 yılından daha iyi bir yıl olacağını bildirdi.
İHRACATTA YÜZDE 8 AZALMA Otomotiv sanayiinin 2012 yılında ihracat açısından bir önceki yıla göre, yüzde 8 oranında azaldığını ve toplam ihracatın 730 bin adet olduğunu belirten Önen, iç ve dış pazarlardaki talep azalmasının üretime de yansıdığını ve 2012 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam üretimin yüzde 10 azalarak, 1 milyon 73 bin adede gerilediğini söyledi. Önen, otomobil pazarının ise 2012 yılında 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 6 oranında düşerek, 556 bin adede gerilediğini, otomobil üretiminde ve otomobil ihracatında 2011 yılına göre gerileme yaşandığını belirti.
OSD Başkanı Önen, “2011 yılında otomotiv pazarında önceki yıllardaki daralmanın üzerine daha uygun koşullar oluşması sebebiyle rekor bir taleple karşılaştık. Ancak 2012 yılında, 2011 yılında yaşanan bu yüksek talebin aksine pazarın son aylarda yatay hale geldiğini ve 2010 yılı düzeyinde seyrederek normalleştiğini görüyoruz. 2010 yılında 793 bin, 2011 yılında 911 bin olarak gerçekleşen otomotiv azarı 2012 yılında küçülmeye geçti ve normalleşerek 818 bin adet olarak gerçekleşti. İçinde bulunduğumuz olumsuz küresel ekonomik koşullara rağmen, 2013 yılında öngörümüz, AB'nde derinleşerek devam eden kriz nedeni ile ihracatın gerilemesi, iç pazarda yatay bir talep hareketi ve buna bağlı olarak üretimin yükselerek 1 milyon ya da 1 milyon 100 bin adet düzeyinde gerçekleşmesidir” diye konuştu. ÖTV ARTIŞININ OLUMSUZ ETKİSİ GÖRÜLECEK 1600 cc'den küçük araçlarda geçen yıl eylül ayı sonunda yapılan ÖTV artışının, olumsuz etkisinin bu yılın ilk çeyreğinde görüleceğine işaret eden Önen, “Otomotiv sanayii 2012 yılında 19 milyar doları aşan ihracatı ile yine ihracat şampiyonu oldu. Otomotiv sanayiinin ihracat açısından kazandığı bu başarı ve sağladığı katma değerin devam edebilmesi sektördeki sürdürülebilir büyümeye bağlıdır. Pazarın talep yapısını olumsuz yönde etkileyen istikrarsız vergi değişiklikleri sektör için talebi daraltan olumsuz bir gelişmedir. ÖTV artışları kısa vadede 2013 yılının ilk çeyreğini, uzun vadede ise 2023 hedeflerini olumsuz yönde etkileyecektir” dedi. Türk otomotiv sanayiinin geleceğe yatırım yapabilmesi için öncelikle “Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın uygulamaya geçirilmesi gerektiğini belirten Önen şunları kaydetti: “Stratejide genel amaç, otomotiv sanayiinin sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artırmak ve üretimini ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olduğu katma değeri yüksek bir yapıya dönüştürmektir. Bu belge Ar-Ge altyapısının iyileştirilmesi, iç ve dış pazarların geliştirilmesi, tasarım, üretim ve markalaşma beceri ve kapasitesinin artırılması, fiziki altyapının geliştirilmesi ve hukuki ve idari düzenlemelerin iyileştirilmesi için büyük önem taşıyor.” YERLİ OTOMOBİL YAPABİLİRİZ Önen, “Yıla vardiya düşürerek başlayan markalar var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna da, “Genel olarak yaptığımız toplantılarda elde ettiğimiz bilgi belli bir düzeltme yapılması gereken firmalar bunu yaptı. Yeni yılın plan programları tamamlandı. Artık şu anda 6. ve 7. ayın planları konuşuluyor sanayide. Onun için ben bu yıl içinde ciddi bir farklılık beklemiyorum. Biraz kapasite fazlası varsa, ayarlama yapması gereken firmalar varsa, onlar da onu yaptılar. Artık bu yıl bunun aşağısını değil üstünü düşünebiliriz. Yeni alternatif pazarlar çıkarsa kapasite artışı olabilir” karşılığını verdi. Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|