SON DAKİKA
Konumuyla yerli ve yabancı sanayicinin dikkatini çekiyor2 bin 500 kişiye istihdam sağlayan AOSB’de halen 46 firma üretim yapıyor. 11 firma üretime hazır, 3 firma inşaat ,6 firma proje aşamasında. Çevreye zarar vermemek için gerekli özeni gösterdiklerini belirten Aydın OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Dereli, "AOSB konumuyla yerli ve yabancı sanayicinin dikkatini çekiyor" dedi.MEHTAP ACIGÖZ
1976 yılında kurulan Aydın Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) yer seçiminin ardından altyapı projeleri hazırlanarak 1991’de ihalesi yapıldı. 110 hektar üzerine kurulan bölgenin, genişleme çalışmalarının sonucu toplam sanayi parseli alanı 842 bin 253 metrekareye çıkarıldı. Bu sanayi parselleri 66 sanayiciye tahsis edildi. Aydın Organize Sanayi Bölgesi yönetimi 2005 yılında yapılan genel kurulda Müteşebbis Teşekkül Başkanlığı’ndan sanayicilere devredildi.
Başkanlığı’ndan sanayicilere devredildi.
Çevreye zarar vermemek için özen gösterdiklerini belirten Aydın OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Dereli’nin verdiği bilgiye göre AOSB’de aylık elektrik tüketimi 5.074.193.00 kwh/ saat, aylık su tüketimi ise 37 bin 794 metreküp.
“Aydın Organize Sanayi Bölgesi, Aydın’da sanayileşmeye ve ilimizde kurulan OSB’lere öncülük yaptı. Üreten bir tarım şehri olan ilimizde üretilen hammaddenin de işlenebilme imkanının yaratılmasını sağladı” diyen Dereli’nin verdiği bilgiye göre işte Aydın OSB:
2 bin 500 kişiye istihdam sağlayan AOSB’de halen 46 firma üretim yapıyor. 11 firma üretime hazır, 3 firma inşaat, 6 firma proje aşamasında. AOSB’de faaliyet gösteren firmaların sektörel dağılımları ise şöyle: 15 zeytin işleme, 4 kumaş boyma, 3 incir, 3 jant sanayi, 2 mukavva kutu, 2 pulluk-ziraat aletleri, 2 adet güpür ve brode, 2 metal flanş, 2 küspeden yağ çıkarma, 1’er adet toz içecek ve lokum, mermer, çelik, hazır beton, zeytinyağı sıkma makinesi, süt ürünleri, iplik imalatı, selüloz, balık, ahşap kasa, sondaj borusu.
● ATIK SU ARITMA 2000 yılında hizmete girdi, deşarj işlemine iki yıl sonra başladı. İlk bölümü 1500 metreküp/ gün atıksuyu biyolojik olarak arıtabilecek kapasitede inşa edilen tesise kimyasal arıtma ünitesi eklenerek kapasitesi 2500 metreküp/güne çıkarıldı.
● AOSB ELEKTRİK DAĞITIM Aydın OSB 2007’den itibaren 49 yıl süreyle OSB sınırları içerisinde elektrik dağıtım faaliyeti göstermek üzere Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans aldı. Böylece sanayicilere elektrik dağıtım faaliyetiyle ilgili hizmet Aydın OSB tarafından verilmeye başlandı. Aylık elektrik tüketimi 5 milyon kwh iken ekonomide yaşanan sıkıntılar tüketimi 2.500.000. kwh kadar düşürdü. Ancak tüketim son günlerde yeniden 5 milyon kwh civarına yükseldi. Elektriğin satın alınmasında bölgemiz için uygun olan tarife değişikliklerinin yapılması ile OSB dışındaki sanayi tesislerinin satın aldığı elektrikten yüzde 12 civarında daha ucuz elektrik sanayicimize sağlanıyor.
● KULLANMA SUYU Bölgemizde açılmış olan iki adet sondaj kuyusundan temin edilen su 1500 tonluk su deposuna gönderilerek şebekeye verilmektedir. Bölge suyunun sertlik derecesi 24 Fr. derece olup suya düzenli olarak klorlama yapılmaktadır.
● İTFAİYE 2004 yılında AOSB’ye 1 adet itfaiye aracı alınmış olup; 2591108 nolu telefonumuza yapılan ihbarlar neticesinde müdahale edilmektedir. Yangın haricinde AOSB hudutları içerisinde trafik kazaları,sel baskınları, yol sulama v.b. gibi konularda sanayicilerimize hizmete yönelik faaliyetlerde bulunmaktadır.
● SAĞLIK OCAĞI Bölgemiz tarafından kurulu olan sağlık birimimizde ortak sağlık birimi oluşturmak için sürdürdüğümüz çalışmalarımız tamamlanmış olup; oluşturulan ortak sağlık birimi ile işçi sayısı 50’yi aşan firmaların iş hekimliği görevini üstlenerek, bölgedeki çalışanların reçete ile ilaç yazımları gerçekleşecektir. Ayrıca alınması planlanan ambulans aracıyla acil hasta nakillerine de en kısa zamanda müdahale edilebilecektir. ● TEMİZLİK VE ÇEVRE
Bölgenin çevre temizliği Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Bölgemiz tesislerinden çıkan çöplerin toplanması, tesisler önüne bıraktığımız çöp konteynırlarının temizlik işleri müdürlüğümüze ait çöp kamyonu ile gerçekleşmektedir.
● GÜVENLİK Özel bir güvenlik şirketi ile bölge güvenliğimiz sağlanmaktadır. Bölge girişinin daha güvenli bir ortam olabilmesi için Karayollarına yol kotunun yükseltilmesi sağlanmış ve sinyalizasyon sistemi kurdurulmuştur. Bölge giriş ve bölge içerisinde iç güvenliğin sağlanabilmesi için bölge girişlerine ve OSB içerisinde gerekli görülen yerlere kameralar konulmuştur. Bölgenin ana girişinde plaka okuma sistemi oluşturularak bölgenin 24 saat takibi sağlanmıştır. İlk aşamada bölge içerisinde 9 ayrı noktada toplam 17 ip kamera ile bölgenin izlenmesi gerçekleşmekte olup, sistemin kapasitesi ihtiyaca göre genişletilebilecektir. ● İNŞAAT VE ALTYAPI TESİSLERİ
Sondaj kuyularından 1500 metreküplük depoya aktarılan su 13 bin 511 metre uzunluğundaki şebeke ile sanayicilerimize ulaştırılmaktadır. Bölgemizdeki yağmur suları 5 bin 90 metre uzunluğundaki yağmur suyu kanalları ile uzaklaştırılmaktadır. 7 bin 541metre uzunluğundaki kanalizasyon şebekesi ile evsel ve sanayi atıksuları arıtma tesisine ulaştırılmaktadır. 8 bin 141 metrelik bölge iç yollarının tamamı kilit beton parke olarak inşası tamamlanmıştır. Bölgemizde haberleşme hizmetleri için 900 hat kapasiteli otomatik santral binası mevcuttur. Ayrıca talep eden firmalara ADSL imkanı sunulmaktadır. Bölge sosyal tesisi içerisinde bulunan konferans salonu ve camii inşasına bu yıl içerisinde başlanacaktır. ● Aydın OSB Başkanı Dereli: En büyük sorunumuz kalifiye eleman bulamamak
Aydın OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Dereli, “Hedefimiz bölgemizin örnek OSB’ler arasında yer alan Aydın OSB’yi en yukarılara taşımaktır” dedi. ‘Global Sanayici’nin Aydın OSB’ye ilişkin sorularını yanıtlayan Dereli şunları söyledi: “Aydın Organize Sanayi Bölgemiz kurulduğu günden bugüne kadar geçen zaman diliminde kendini yenileyen, gelişen ve her zaman yeniliklere açık bir organize sanayi bölgesi olmuştur. Bölgemiz konum itibari ile de cazip bir sanayi kenti durumunda olup yerli ve yabancı birçok yatırımcının dikkatini çekmektedir. Bölgemizdeki parsellerin tamamının tahsisi yapılmıştır. Bölgemiz tüm birimleri ile sanayicimize hizmetlerini eksiksiz yerine getirmektedir. Arıtma tesisimizin yetersiz kalması sonucu ilave arıtma tesisini de hizmete açarak çevreye olan duyarlığımızı da yerine getiriyoruz. Aydın Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu olarak bölgemizin örnek OSB’ler arasında yer aldığını biliyor ve bununla gurur duyuyoruz. Biz de gücümüzün yettiği kadar bölgemizin gelişimine katkı sağlayarak Aydın OSB ‘yi en yukarılara taşıma gayretindeyiz.”
AOSB Başkanı Dereli, “Organize Sanayi Bölgelerine gösterilen önem son zamanlarda çıkan yönetmelik ve teşviklerle daha da desteklenir oldu. Kentlerde kurulma aşamasında olan sanayi bölgelerinin yatırıma elverişli olan yerlerde başlanılması bizce çok önemli. Sanayicinin yatırım yapacağı yerin konumu kadar ulaşım, üretim, hammaddenin temini ve kalifiye eleman da büyük önem arz etmektedir. OSB'lerdeki boş olan parsellerde de bir an önce yatırıma gidilerek üretime başlanılmasının ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Bizler sanayici olarak birlik olmayı ve işletmelerimizi dünya standartlarına taşımayı arzu ediyoruz” dedi.
■ EĞİTİM-SANAYİ İŞBİRLİĞİ ARTIRILMALI
OSB'lerdeki fabrikalarda yaşanan en büyük sıkıntının kalifiyeli eleman bulmak olduğunu belirten Dereli şöyle konuştu: “Meslek liseleri ve yüksekokullarda sanayi alanındaki açığın kapatılmasını sağlayacak kadar yeterli bölüm açılmasını ve daha çok öğrenci yerleştirilmesini istiyoruz. Bunun içinde eğitim kurumları ve sanayi bölgelerini işbirliğ içerisinde olmalarını ve birlikte hareket etmeleri gerektiğine inanıyoruz.” ■ PLAN VE RUHSATLANDIRMA YETKİSİ OSB YÖNETİMLERİNE AİT
AOSB Başkanı Dereli “653 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na OSB'lerde plan ve ruhsatlandırma yetkisi verilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Organize Sanayi Bölgelerinde plan ve ruhsatlandırma yetkisi verilmesi yanlıştır. OSB Kanunu’nda OSB sınırları içerisinde olan imar ve parselasyon planları ve değişikliklerin hazırlanması yetkisi Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerine aittir. Bu hükmün bir an önce netliğe kavuşturulması gerekir ki ileride yatırımcı ve kurumlar zarar görmesin. Konunun ilgili kurumların mevzuatlarının yeniden gözden geçirilmesini artı ve eksilerinin hesap edilerek tekrar tasarlanmasını istiyoruz.”
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|