SON DAKİKA
Nükleer santraller devreye girene kadar arz sıkıntısı sürerÇerkezköy Enerji Elektrik Üretimi A.Ş. Genel Müdürü Yılmaz, “Üç nükleer santral kurulacağı açıklandı. Nükleer santralin kurulumu ortalama 10 yıl sürer. Yapımı planlanan nükleer santrallerin gücü, Türkiye’nin şu andaki kurulu gücünün 3’te birine tekabül eder. Özel teşebbüs enerji yatırımlarına önemli bir etkisi olmaz” dedi.
Türkiye’de kurulması planlanan üç nükleer santralden birinin İğneada’ya kurulucağı açıklandı. Trakya’yı yakından ilgilendiren bu projenin enerji yatırımlarına yansımalarını ve gelecekte neler getireceğini Çerkezköy Enerji Elektrik Üretimi A.Ş. Genel Müdürü Aydın Yılmaz ile konuştuk. Yılmaz, Global Sanayici’nin konuyla ilişkin sorularını yanıtladı.
NÜKLEER SANTRAL 2022'YE ANCAK YETİŞİR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin üçüncü nükleer santralının İğneada'da kurulacağını açıkladı. Bu üç nükleer santral (Mersin Akkuyu, Sinop, İğneada) kurulup üretime geçerse toplam olarak ne kadar enerji üretirler? Bu üretilen enerji Türkiye'nin enerji açığını kapatır mı? - Türkiye’de kurulması planlanan 3 adet nükleer santralin kurulu gücü 15 GW (Gigawatt- Wattın bir milyar katıdır) olacak. Her bir santral 4 reaktörden oluşacak ve her bir reaktörün gücü 1.3 GW olacak. Nükleer santralin kurulumu 7 yıl sürecek. Ancak başlaması 2-5 yıl alacak. Bu durumda bugünden itibaren 7+2=9 ila 7+5=12 yıl arasında ortalama 10 yıl olarak düşünebiliriz. Bu da yaklaşık 2022 yılına tekabül etmektedir. TOPLAM TÜKETİMİN 3'TE BİRİNİ KARŞILAR 15 GW şu an Türkiye’nin kurulu gücünün yaklaşık 3’te birine tekabül etmektedir. Ancak tüketim talebindeki yıllık artışın lineer bir şekilde devam etiği düşünülürse ki bu yıl yüzde 8 civarındaydı, bu nükleer santraller devreye girene kadar arz sıkıntısının olabileceği manasına gelmektedir. Bununla beraber diğer yerli kaynak potansiyellerinin hızla değerlendirilmesine devam edildiği göz önüne alınırsa Türkiye için nükleer santraller bittiğinde arz talep arasındaki dengenin giderek daralacağı manasına gelmektedir. Özel teşebbüs enerji yatırımları açısından bakıldığında nükleer santrallerin tesis süresi bitene kadar kurulacak güç ancak büyümelerin tamamını ya da bir kısmını karşılayacağını kabul edersek önemli bir etki oluşturmayacaktır. - İğneada'da yapılacak nükleer santral Trakya'daki mevcut enerji yatırımlarını nasıl etkiler? - Nükleer santrallerin piyasa açısından ulusal bazda fiyatları ucuzlaması yönünde etkisi olur. Lokal olarak enerji yatırımlarını önemli ölçüde etkilemesi pek söz konusu olmaz. RÜZGAR ENERJİSİNİN GÖZDESİ ÇATALCA, VİZE - Trakya'nın rüzgar enerjisi potansiyeli ne kadar?Mevcut enerji ihtiyacının ne kadarını karşılıyor? - Türkiye’nin 60 GW civarında karasal rüzgar potansiyeli var. Ancak bunun tümü ekonomik ve teknik açıdan yapılabilir değil. Genel olarak Türkiye’nin rüzgarlı kısımları; İzmir, Çanakkale, Balıkesir civarı ile Trakya illeridir. Tekirdağ ili rüzgar konusunda özellikle sahil kısımları zengin bir şehir olup önümüzdeki yıllarda burada toplam 1000 MW kurulu gücünde santrallerin tesis edilerek çalışmaya başlayacağını tahmin ediyorum. Özellikle Çatalca, Vize, Enez gibi rüzgarı meşhur yerlerde kurulacak santrallerle birlikte 3500 MW (Megawatt Wattın bir milyon katıdır) üzerinde Trakya Bölgesi’nde res projesi gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
|