SON DAKİKA
Teknopark’ın hedefi 3 yılda ‘İlk 500’ şirket arasına girmekBeyaz ve kahverengi eşya, otomotiv ile yapı endüstri sektöründe sistem sağlayıcı olarak yer alan Teknopark’ın ana hedefi 3 yılda Türkiye’nin İlk 500 büyük şirketi arasında yer almak.
HÜSEYİN ÇOLAK
İkisi Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) biri de İstanbul Kartal’da olmak üzere üç lokasyonda yaklaşık 350 kişiyi istihdam eden Teknopark Makine, geniş kadrosu ile beyaz eşya sektörü ağırlıklı olarak asenkron elektrik motorlar, alüminyum ve zaman enjeksiyon ürünlerle, kablo grupları üretimi yapıyor. ÇOSB’de iki ayrı fabrikada üretim yapan Teknopark Makine Motor ve Elektronik San. ve Tic. A.Ş.’nin hedeflerini ve üretim alanlarını her iki fabrikanın da müdürlüğünü yapan Ercan Ökmener ile konuştuk. ► TEKNOPARK’IN ANA HEDEFLERİ
Ökmener,Teknopark Grubu’nun ana hedeflerini şu şekilde açıkladı: ‘3 yıl içinde Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasına girmek, global bir şirket olarak minimum ciromuzun yüzde 60’ını ihracattan sağlamak, çalışmakta olduğumuz beyaz eşya endüstrisinin yanı sıra öncelikle otomotiv ve sonrasında havacılık ve savunma sanayine girmek’. ‘Genç ama işini bilen tecrübeli, dinamik bir ekibimiz var’ diyen Ökmener şu açıklamalarda bulundu: “Beraber oluşturduğumuz hedefleri gerçekleştireceğimize inanıyorlar. Değişimin getirdiği sıkıntıları aştık, yeni projeler ve yeni pazarlarla planladıklarımızı gerçekleştirmeye başladık. Global pazarlara açılmak ve global bir oyuncu olmak için stratejilerimizi geliştirdik. Bu nedenle yoğun bir şekilde dış ilişkilerimizi geliştiriyoruz, fuarlara katılıyoruz. İran, Almanya, Endonezya’dan sonra son olarak İngiltere’de ilgili fuarlara katıldık. Bu katılımlar, alanımızda stratejik bir yan sanayi olma yolunda bize önemli katkılar sağladı.”
-Okuyucularımızın sizi daha yakından tanıyabilmesi için kısaca kendinizden bahseder misiniz?
- 1973'te Eskişehir’de doğdum. Üniversiteye kadar olan eğitimimi Eskişehir’de tamamladıktan sonra 1991 yılında Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazandım. Mezuniyetimin ardından farklı firmaların talaşlı imalat, Ar-Ge ve Metod bölümlerinde sorumlu ve bölüm yöneticisi düzeyinde, şu andaki firmamda da fabrika müdürü olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda Trakya Üniversitesi Makine Müh. Üretim Ana bilim dalında yüksek lisans öğrenimime devam etmekteyim.
► SEKTÖRLERİN ÇÖZÜM ORTAĞI
-Teknopark’ın kuruluş hikayesini anlatır mısınız?
- 2009 yılından itibaren Teknopark adı ile beyaz ve kahverengi eşya, otomotiv ve yapı endüstri sektöründe sistem sağlayıcı olarak tecrübeli ve deneyimli kadromuz ile 3 lokasyonda üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirket kalite ve teknolojisi, bireyler için faydalı, toplum için değerli, iş açısından karlı ve çevre açısından zararsız ürünler üretmek için kullanılmaktadır. Şirketin kalite yolculuğu her zaman için tüm müşterileri, çalışanları, tedarikçileri ve kamu için üstün değerler yaratmayı amaçlamıştır ve her zaman da öyle olacaktır.
► TEKNOPARK ÇOSB 1 FABRİKASI
Teknopark Çerkezköy 1 Fabrikası yaklaşık 8.500 metrekare alana inşa edilmiş olup 90 kişi istihdam etmektedir. Bu fabrikada özellikle çamaşır makinesi için yıldız, kasnak ve rulman yuvası gibi alüminyum döküm komponentleri, fan motor destek üniteleri ve fırın bekleri üretilmektedir. Bu fabrikada 150 ile 850 ton arasında değişen 15 adet döküm enjeksiyon makinesi bulunmaktadır. Talaşlı imalat ve döküm proseslerini birleştiren tek üretici olan Teknopark, değerli müşterileri için komple çözümler sunmaktadır. Çerkezköy 1 HQ 2 fabrikasında yaklaşık 30 kişi istihdam edilmektedir. Bu fabrikada 3x50t sıcak kamaralarda zamak döküm, talaşlı imalat ve bütün ev eşyaları için menteşe ve kapı kolu üretilmektedir. Ayrıca bu fabrikada, müşterilerimize zaman ve emek tasarrufu sağlamak için fırsat ve esneklik sağlayan elektrostatik toz boyama işlemi yapılmaktadır. ► TEKNOPARK ÇOSB 2 FABRİKASI
Teknopark Çerkezköy II Fabrikası yaklaşık 120 çalışanıyla fişli kablo ve kablo grubu üretmektedir. Teknopark müşterilerinin taleplerini üstlenerek VDE, KEMA, HAR and CEBEC gibi global normlara uygun yüksek kalitede PVC kablo üretmektedir. Ayrıca bu fabrikada AMP ve MOLEX terminal ve soketleri kullanılarak iç kablo gruplama uygulamaları yapılmaktadır. Yıllık 1.750.000 adet kablo gruplama ve 1.200.000 adet fiş üretilmektedir. ► İSTANBUL KARTAL FABRİKASI
Kartal 1 tesisi İstanbul Anadolu yakasında 14500 metre kapalı alana kuruludur. Bu bina aynı zamanda Teknopark Merkez Ofis olarak da kullanılmaktadır. Kartal 1 fabrikasında yaklaşık 150 kişi istihdam edilmektedir. Talaşlı imalat bölümü yıllık 3.000.000 adet kapasiteli çamaşır makinesi kazanları için ürettiği değişik ebatlardaki çelik mil konusunda oldukça tecrübelidir. ► AVRUPA’NIN 5. BÜYÜK ÜRETİCİSİ
-Teknopark’ın sektördeki konumu nedir? Yıllık üretim kapasitesi ve cirosu nedir? Hedefleriniz nelerdir?
- Teknopark, genelde özel yatırımcılar sayesinde gelişen demir dışı döküm sanayi, alüminyum ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 372 kuruluş ile beraber 150.000 tona yakın üretim yapmıştır. Bu üretim değeri 650 milyon euro olup bunun 495 milyon euro’su ihracat olarak gerçekleşmiş ve 5500 kişiye istihdam yaratmıştır. Bu durum Türkiye’yi 2010 yılında Avrupa’nın 5. Büyük alüminyum döküm üreten ülkesi durumuna getirmiştir. Alüminyum döküm parçalara talep dünya genelinde artmaktadır. Önümüzdeki 5 yıl boyunca dünya alüminyum döküm talebinde her yıl ortalama yüzde 9.5’lik artış beklenmektedir. Bu global eğilimin yanı sıra Türkiye’de otomotiv sektöründe yaşanan kapasite artışı ve yurtdışı siparişlerdeki artış göz önüne alındığında yılda ortalama yüzde 15’lik talep artışı beklenmektedir. Bunu görerek ilerleyen profesyonel yönetim anlayışımızla beraber öncelikli olarak kalite çıtamızı yükseltmek için var olan ISO 9001’in üzerine TS 16949 almak üzere çalışmalarımıza başladık ve belgelendirme denetimimizi Temmuz 2011 periyodunda gerçekleştirerek şu anda ağırlıklı olarak çalıştığımız beyaz eşya sektörüne otomotiv kalite standartlarında ürün vermeye başlayacağız.
► FİYAT VE KALİTEDE REKABET
Bununla beraber yalın üretim metotlarını uygulayarak fiyatta ve kalitede rekabetçi konumumuzu daha da güçlendirmek için çalışma grupları kurduk ve projeler hazırladık. Projelerimizi faaliyete geçirmeye de başladık. Yine verimliliğimizi arttırmak ve ana sanayimize ürün bazlı geliştirmelerde beraber çalışmak için firma bünyesinde oluşturduğumuz Ar-Ge bölümü ile de metotsal ve dizayn olarak geliştirmelerimiz hızla devam etmektedir. Hedefimiz sadece parça veren bir firma olmaktan çıkıp müşteri ile her konuda ortak çalışabilen ve mühendislik hizmeti verebilen bir firma olmaktır. PAZARDAKİ ADALETSİZLİK
-Sektörünüzün önündeki engeller, sorunlar nelerdir? Bu sorunlarla ilgili çözüm yollarınız nelerdir?
Döküm sektörünü analiz ettiğimizde temel problemleri sıralayabiliriz. Pazar dağılımının otomotiv ağırlıklı olması. Yurtiçi hammadde üretimi yetersizliği. Sermaye yetersizliği ve finansman maliyetlerinin yüksekliği. Ar-Ge faaliyetlerinin yetersizliği. Küçük işletmelerin kırılgan yapısı. Düşük kar marjlarından dolayı komple yatırımlara gidilememesi. Ana sanayi, komponent ve alt sistem üretim yatırımının yetersizliği. AB çevre standartlarına uyum konusundaki eksiklikler. Yurtiçi tesis, ekipman ve servis üretiminin yetersizliği. Ana girdilerdeki (Hammadde, enerji vb.) spekülatif ya da normal artışların müşteriye yansıtılmasındaki zorluklar. Emek yoğun olarak çalışılan bu sektörde, düşük işçilik maliyetleri ile çalışan Çin, Hindistan ve Doğu Avrupa ülkeleri ile rekabetçi olamamak.
GÜÇLÜ YÖNLERİMİZ
Çözüm olarak da güçlü yönlerimiz olan genç, yetişmiş kalifiye insan gücü, jeopolitik durumumuz, ekonomik kriz dönemlerinde ayakta kalabilme gücü ve deneyimi, kalite sertifikasyonlu tesis sayısının yaygınlığı ihracat arzu ve bilgimizi kullanarak ve bunu bir devlet politikası haline getirerek bu konuda dünyada öncü ülkelerden olabiliriz. -Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
- Çerkezköy’e üniversite yıllarımda staj yapmak için bu bölgeye geldiğimde alt yapı vb. konularda problemli bir bölgeydi. Ancak son zamanlarda yapılan planlı çalışmalarla ÇOSB büyük gelişme gösterdi ve Türkiye’de örnek olarak gösterilebilecek bir yere geldi. Tabi ki her biri konusunda tecrübeli ve değerli insanların katkılarıyla ve elbirliğiyle bu duruma geldi ve hala gelişmeye de devam etmekte.
-İş dışında yaptığınız hobileriniz nelerdir? İşin stresinden uzaklaşmak için neler yapıyorsunuz?
- Genelde oğlumla vakit geçirmeye çalışıyorum. Ama hobi olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|