SON DAKİKA
Prof. Dr. Sedat Aybar
Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu
Sanayi Bölgelerii Genel Müdürü Yaşar…
ÇOSB Başkanı Eyüp Sözdinler
Çiftçiye tarım makinalarında desteğin kaldırılması iyi olmadıÇiftçiye tarım makinaları satın alırken verilen yüzde 50 devlet desteğinin kaldırılmasının sektörü olumsuz etkilediğini belirten Kurt Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kurt, “Bu desteğin süreceğini düşünerek kapasite artırdık, makine stoku yaptık. Şimdi bu stokları eritmek için maliyetine satışlara başladık” dedi.
Tekirdağ Sanayi Odası Kurucu Müteşebbis Heyeti üyesi, Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) kurucu üyesisiniz ve Yönetim Kurulu üyesi, Kurt Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kurt, “Kırsal kalkınma programı kapsamında, çiftçi ihtiyacı olan tarım makinalarını yüzde 50 devlet desteğiyle alıyordu. Bu durum sektöre canlılık getirmiş olup, sektör firmaları üretim kapasitelerini daha da artırmışlardı. Fakat 2015 yılı itibari ile bu kapsamdaki destek kaldırıldı. Bu yıl da aynı desteğin verileceğini düşünen firmalar ellerinde makine stoklamışlardı. Ama beklenen olmayınca firmalar stokları eritmek için maliyetine satışa başladı. Bu da işletmeleri zor durumda bıraktı” dedi.
- Sayın Kurt sizi yakından tanıyabilir miyiz? - 1968 yılında Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde doğdum. İlk ve ortaokulu Hayrabolu’da tamamladıktan sonra, 1985 yılında Tekirdağ Teknik Lisesi’nden mezun oldum. 1990 yılında mezun olduktan sonra babamla beraber çalışmaya başladım ve iş hayatına atıldım. 1968 yılında Diyarbakır’da askerlik görevimi tamamladım. 1990 yılında evlendim ve 3 kız evladım oldu. 62 YILLIK TECRÜBEYE SAHİBİZ - Kurt Mühendislik Makine ve Dahili Ticaret Limited Şirketi’nin kuruluş hikayesini anlatır mısınız? Hangi tarım makinalarını üretiyorsunuz? - 1963 yılında Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde Sayın Hasan Bari Kurt tarafından kurulan işletmemiz, ilçemizde bulunan sebze pazarında küçük bir torna atölyesi olarak zirai alet ve ekipmanlarının tamiri ile işe başlamıştır. 1970’li yıllara kadar muhtelif tarım arabaları (römork vb.) imalatı yapmış, 1980 yılında ise Hayrabolu Küçük Sanayi Sitesi’nde 240 metrekare atölyeye taşınmış ve yöresel ihtiyaca göre Kazayağı, ayçiçeği Ekim Mizberi, Buğday Ekim Mizberi, Biçevdöver için Ayçiçeği Hasat Tertibatı imalatı yapmıştır. 1993 yılında 2. KuşaK olarak H. Yılmaz Kurt ve R. Kemal Kurt şirketleşerek “Kurt Mühendislik Makine ve Dahili Ticaret Litd. Şti.’yi kurmuşlardır. 2005 yılında H. Yılmaz Kurt’un vefatından sonra şirketimiz R. Kemal Kurt yönetiminde faaliyetlerine devam etmektedir.
2000 yılında 15.500 metrekare açık 5000 metrekare kapalı alandan oluşan tesisine taşınmış ve 60 çalışanıyla halen faaliyetlerini sürdürmektedir. Yalnız yurt içinde değil, yurt dışında da bir pazara sahip olmasını sağlamak amacıyla Türkiye’de kullanılan son teknolojiyi ürettiği makinelerinde uygulamaktadır. 2015 yılında inşası tamamlanan yeni üretim tesisimizle birlikte kapalı üretim alanımız 13000 metrekareye ulaşmıştır. CE, ISO 9001, HYB ve TSE Sertifikalarıyla da yalnız yurt içinde değil, kalitesiyle yurt dışında da önemli bir pazara sahip durumdadır. Şirketimiz halen Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ve yurtdışında; Pnömatik Ekim Ekipmanları, Üniversal Ekim Makineleri, Yaylı ara-Çapa Makineleri, Pistonlu Hidrolik Gobleler, Sap Kıyma Makineleri, Tiller ve çizel Pulluklar gibi birçok tarım alet ve makineleri üreterek pazarlamaktadır. Son 3 yıldır Hayrabolu vergi rekortmenliğimiz var. Tekirdağ’da da son 3 yıldır ilk 25’e giriyorum. 3 MİLYON EUROLUK İHRACATIMIZ VAR - Makinelerinizi yurtiçi dışında hangi ülkelerde pazarlıyorsunuz? Yıllık ne kadar ihracat yapıyorsunuz? - Makinalarımız başta Bulgaristan olmak üzere, Romanya, Moldova, Makedonya, Kosova, Litvanya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, İran, Mısır, Ürdün gibi ülkelere ihraç etmekteyiz. Yıllık yaklaşık 3 milyon euoruluk ihracatımız vardır. İHRACAT TIRLARI BEKLETİLMEDEN İŞLEM YAPILMALI - Sektörün önündeki engeller ve sorunlar nelerdir? Bu engel ve sorunlara karşı çözüm önerileriniz nelerdir? - Kırsal kalkınma programı kapsamında, çiftçimizin ihtiyacı olan tarım makinalarını yüzde 50 devlet destekli olarak almaları sağlanmıştır. Bu durum sektöre canlılık getirmiş olup, sektör firmaları üretim kapasitelerini daha da artırmışlardır. Fakat 2015 yılı itibari ile bu kapsamdaki destek kaldırılmıştır. Sadece Ziraat Bankası’ndan makine alımı için kullanılan kredinin faizinin yüzde 50’si devletçe karşılanmaktadır. Bu yıl da aynı desteğin verileceğini düşünen firmalar ellerinde makine stoklamışlardır. Ama beklenen olmayınca firmalar stokları eritmek için maliyetine satışa başladılar. Bu da işletmeleri zor durumda bırakıyor. Çünkü işletmeler üretim kapasitelerini arttırmış olup yatırım yapmaktadırlar.
Ayrıca dolardaki bu dalgalanmalar da bizim belimizi büküyor. Zira biz dolarla alıp euroyla satıyoruz. Dolayısıyla ihracatımız euroyla olduğu için daha az kazanıyoruz. Çünkü paritedeki bu dalgalanmalar bizi yıllık yüzde 20’lik bir düşüşe sevk ediyor. Yıllık parite farklarına baktığınızda bunun yüzde 20’nin de üstünde olduğunu göreceksiniz. KISA ZAMANDA SONUCA ULAŞACAĞIZ - Siz Tekirdağ Sanayi Odası Kurucu Müteşebbis Heyeti’nde yer aldınız. Aynı zamanda Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) kurucu üyesisiniz ve halen TEKSANDER Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyorsunuz. Tekirdağ Sanayi Odası çalışmaları hakkında görüşleriniz alabilir miyiz? - Biz her platformda olduğu gibi burada da sizin aracılığınızla şunu söylemek isterim. Sanayiciler olarak bizler kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odalarında yeteri kadar temsil edilmiyoruz. Bu odaları sanayiciler olarak biz finanse ediyoruz ama söz hakkımız yok gibi. TEKSANDER olarak başlattığımız bu çalışmalarımızın en kısa sürede sonuca ulaşmasını ve Sanayi Odası’nın kurulmasını istiyoruz. 57 FABRİKA 3 BİN ÇALIŞAN - Hayrabolu OSB hakkında neler söyleyeceksiniz? OSB’de kaç firma faaliyette ve kaç kişi istihdam ediliyor? - Hayrabolu OSB 1000 dekar alan üzerine kurulu olup, 57 parseli vardır. 57 parsel üzerinde 2 yıl içinde 44 firma faaliyete başlayacaktır. Şu an 15 tanesi faal çalışmaktadır. 608 çalışan vardır. OSB tamamen bittiğinde yani tam kapasite çalıştığında 3000 kişiye istihdam sağlayacaktır. Arsaların metrekaresi 40 TL’den satılmaktadır. Şu anda satılık arsa kalmamıştır. SEYAHAT ETMEK EN GÜZEL HOBİ - Hobileriniz nelerdir? İş dışında ne yapıyorsunuz? - Kendim Tekirdağ’da oturuyorum. Ailemle vakit geçirmeyi seviyorum. Aracı kendim kullanmam şartıyla karayoluyla seyahat etmeyi seviyorum. Otomobil merakım var. Seyahat etmek en güzel hobi bence. Hafta sonları çiftçilik yapıyorum. Ayrıca amatör atıcıyım. TEKSANDER’in kurucu yönetim kurulu üyesiyim. 2007 yılında Hayrabolu Emniyet Hizmetlerini Güçlendirme Derneği’nin kurucu başkanlığını yaptım. MÜSİAD Tekirdağ’ın kurucu üyesiyim. Hayrabolu Sağlık Hizmetleri Derneği’nin de kurucu üyesiyim.
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|