SON DAKİKA
ÇOSB Başkanı Ömer Sarıoğlu
Prof. Dr. Kenan Mortan
Ender Kocak ve Fikri Işık
Fikri Işık ve Ömer Sarıoğlu
Kalkınma seviyesi kadının toplumdaki yerini gösterirBeş arkadaş bir araya gelerek, bir toplumun kalkınma seviyesinin, kadının toplum içindeki yaşamı ile eşdeğer olduğu fikri üzerinde birleşti ve Trakya Girişimci İş Kadınları Platformu’nu kurdu. Gelecek adına umut veren projelere imza atacaklarını kaydeden Trakya Girişimci İş Kadınları Platformu (TRAGİKAD) kurucu üyesi ING Bank Çorlu Şube Müdürü Pervin Gündüz ile platformun kuruluşu ve gelecek hedefleri üzerine konuştuk.
MEHTAP ACIGÖZ
TÜRK KADINI HAKETTİĞİ YERDE DEĞİL -Böyle bir dernek ve platform kurmaya hangi sebepler itti? Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana Türk kadını, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda önemli roller üstlenerek, Cumhuriyetimizin güçlü temeller üzerinde yükselmesi konusunda bütün gayretini ve tüm benliğini ortaya koyarak çalışmaktadır. Ancak, konu siyasete ve yönetmeye geldiğinde, kendi kulvarında birçok başarı öyküsüne imza atan Türk kadınının gerek nitelik gerekse nicelik bakımından hak ettiği ve olması gerektiği yerde olmadığı açık bir gerçektir. EŞİTLİKÇİ AYRIMCILIK İş hayatında ve sosyal hayatta kadınlara fırsat eşitlikçi yaratılarak yönetim erki içerisinde kadının etkinliğinin ve payının arttırılmasına destek olmak, ulusal ve uluslararası düzeyde yasal düzenlemeleri incelemek ve başarı hikayelerini paylaşmak amacıyla organizasyonlar yapmayı planlıyoruz. Gelişmiş demokrasilerdeki meslek ve iş örgütlerinde kadınların nasıl hak ‘Eşitleyici Ayrımcılık’ için yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin uygulanma biçimlerinin paylaşılacağı toplantıya iş ve meslek örgütlerinde yönetici olarak görev yapan konukların konuşmacı olarak katılımını sağlamaya çalışmaktayız. Amacımıza ulaşabilme yolunda, eğitim ve diğer sivil toplum kuruluşları ile kadın istihdamına yönelik proje çalışmalarımız devam etmektedir. KADIN BİR META OLARAK ALGILANMASIN -Mesleki olarak kadınlar sizce hak ettikleri yerde mi? - Kadınlar mesleki olarak hak ettikleri konumda değiler. Türkiye’de kadınlar ülkenin bağımlı ekonomisinden dolayı sömürü ve baskıyı yoğun yaşamaktadırlar. Kadınlar kayıt dışı ekonomide yahut ev eksenli işlerde, güvencesiz, sigortasız ve çok düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Çalışan kadınların ev ekonomisine katkı sunan yarı unsurlar olarak nitelendirilmesi, ev kadınlarının ise ev içi emeğinin iş olarak görülmemesi her iki kadının emeğine yabancılaşmasına ve erkeğe tabi olmasına neden olmaktadır. Erkeğe tabi olan kadın kendine güvenmeyen sosyal ve siyasal ortamın dışına atılan bireyler olarak hayatına devam etmektedir. Özellikle değinilmesi gereken bir diğer sorun da kadının bir meta olarak görülmesi. AB’YE GÖRE ÇOK GERİDEYİZ
AB ülkelerine nazaran kadın girişimcilerin iş gücüne katılımı daha azdır. Bunun eğitim ve fırsat yetersizliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Son yıllarda kadın istihdamını artırmaya yönelik proje ve programlar önem kazanmış, kadın girişimciliği konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen programlarda artış olduğu görülmüştür. Ancak bu program ve projelerin sürekliliği sağlanarak, toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi önemlidir. Ülkemizin nüfusunun yarısı kadındır. Nüfusun bu yarısı, diğer yarısı gibi ekonomik hayata katkıda bulunmadıkça ülkemizin kalkınma yarışında tam başarıyı
yakalaması düşünülemez.
GÖNÜLLÜLERLE ÇALIŞMA YAPIYORUZ Başlangıç olarak bizler platformda yer alan veya yer almak isteyen kadın veya erkek gönüllüleri davet ediyoruz. Ekibin çoğunluğunu bir arada tutmayı başarırsak, çok değerli fikirler ortaya çıkabiliyor. Kadınlar üretim konusundaki fikirlerini baskıdan kurtarıp paylaşmaya teşvik edilecektir. Üretkenliğiyle ülke ekonomisine katma değer yaratmaya çalışacaktır. Trakya’nın gelişimi ile ilgili bizlere düşen en önemli görev din, ırk, cinsiyet, siyasi görüş vs. ayrımcılık yapmadan, el ele vermektir. Trakya’nın tarım, sanayi, ticaret, eğitim ve ulaşım yönünden önemini hatırlatmama gerek olmadığını düşünüyorum. Bu
değerli toprakları yapılacak planlar ile tarım, sanayi ve yerleşim yerlerini birbirine karıştırmamalı, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızı bilinçli kullanma konusunda duyarlı olmalıyız.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİTEŞVİK EDİYORUZ
-Ne tür eğitimler ve organizasyonlar düzenlemek istiyorsunuz?
- Girişimci iş kadınları, muhasebe, tarım, ekonomi, turizm, reklamcılık, eğitim sanayi ve ticaret, hizmet, basın-yayın-tasarım, sağlık hizmetleri, sigortacılık, danışmanlık, teknoloji, enerji, inşaat, hukuk, kimya gibi geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedirler. Trakya Girişimci İş kadınları Platformu; girişimci iş kadınları arasında mesleki dayanışmayı etkinleştirmek ve dayanışmayı sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur.
PLATFORMUN AMAÇLARI
- Platformun ana amaçlarını anlatır mısınız?
- Platformun ana amaçlarını kısaca şöyle özetleyebilirim:
● Demokrasi ve insan hakları evrensel ilkelerine bağlı, girişim, inanç ve düşünce özgürlüklerine saygılı,Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlık hedef ve ilkelerine sadık bir toplumsal yapıyı desteklemek. Demokrasi, sivil toplum ve laik hukuk devleti anlayışı doğrultusunda kadınların iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmak ve ülke ekonomisine katkılarını artırmak amacıyla kadın girişimcilere yürütmekte oldukları faaliyetlerde destek olmak.
● Girişimci kadınların kendi aralarındaki işbirliği ve dayanışmanın geliştirilmesi amacına yönelik faaliyetlerde bulunmak, bu çerçevede istihdam yaratacak girişimci kadınlara destek olmak.
● Girişimci kadınların bu faaliyetleri ile ilgili olarak karşılaştıkları tüm güçlüklerin aşılması amacıyla gerekli desteği sağlamak.
● Girişimci olabilecek kadınlara bilgi, tecrübe, eğitim, vb. desteği sağlayıp teşvik ederek girişimci kadın sayısını artırmak.
● Kadının ülke genelinde sosyal hayattaki ve özellikle ülke ekonomisindeki konumunu güçlendirmeye yönelik olarak maddi ve manevi yardım ve destekte bulunmak ana amacımız.
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
YAZARLAR
Tümü
ÖZEL HABER
HAVA DURUMU
SÜPER LİG
|
|